Στα ύψη ο πληθωρισμός: Απειλή για αναταράξεις στην Παγκόσμια Οικονομία (ΒΙΝΤΕΟ)

«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Δουλεύουμε για το τίποτα»

Από το πετρέλαιο, στις ντομάτες και από την μπύρα, στον καφέ.

Η ακρίβεια χτυπά κόκκινο σε ολόκληρο τον πλανήτη, οδηγώντας σε απόγνωση τους πολίτες.

«Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Δουλεύουμε για το τίποτα», ανέφερε κάτοικος Λονδίνου.

Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών. Κάτω από έντονες πληθωριστικές πιέσεις και οι οικονομίες των κρατών της ευρωζώνης, ενώ αυξητική τάση καταγράφεται και στην Κίνα.

Οι εκτιμήσεις δυσοίωνες, με την Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να παραδέχεται ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει.

«Για τις Κεντρικές Τράπεζες γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να μειώσουν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλέσουν ύφεση, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, των πολιτικών της Κίνας για μηδενικά κρούσματα που έχει περιορίσει την παραγωγή και την ανάγκη αναδιάταξης των αλυσίδων εφοδιασμού για να γίνουν πιο ανθεκτικές. Πρέπει να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι δεν πρόκειται για το τελευταίο πληθωριστικό σοκ», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μιλούσε στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G7, την ώρα που οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία να εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένου στασιμοπληθωρισμού ή υψηλού πληθωρισμού και ασθενούς ανάπτυξης, που θα επηρέαζε το βιοτικό επίπεδο παγκοσμίως.

Πάντως η ακρίβεια έχει επηρεάσει το πορτοφόλι των πολιτών διεθνώς. Οι Βρετανοί παραδέχονται ότι ζουν στο πετσί τους την ακρίβεια και ότι αναγκάστηκαν το τελευταίο διάστημα να αλλάξουν συνήθειες.

«Εργάζομαι, πληρώνομαι, πολλά χρήματα ωστόσο πηγαίνουν στους λογαριασμούς άρα ναι έχω νιώσει τους τριγμούς τους τελευταίους δύο μήνες. Δεν είναι σίγουρα ωραία. Αναγκάστηκα να βρω δεύτερη δουλειά, τώρα αναζητώ και τρίτη δουλειά», είπε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος του Λονδίνου.

Σύμφωνα με επιχειρηματία, «οι εργασίες μας έχουν μειωθεί γιατί ο κόσμος αγοράζει όσα πραγματικά χρειάζεται» .

Η ακρίβεια ταλαιπωρεί και τους Ιταλούς. Καταναλωτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ενώ σχεδόν άδειο είναι πλέον το καλάθι των συνταξιούχων, που με τα βίας αντεπεξέρχονται.

«Υπάρχει παντού αύξηση στις τιμές. Δεν είναι μόνο στις αγορές των φρούτων και των λαχανικών, είναι παντού», είπε συνταξιούχος από τη Ρώμη.

Μια ιδιοκτήτρια φούρνου από τη Ρώμη, ανέφερε πως, «Το αλεύρι αυξήθηκε, η μαρμελάδα πήγε πάνω, το λάδι επίσης, το κρασί αυξήθηκε, όλα αυξήθηκαν»

«Πιστεύω ότι υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος ο πληθωρισμός να αυξηθεί περαιτέρω διότι οι Κεντρικές Τράπεζες ήταν πιθανόν απροετοίμαστες, με πολύ χαμηλά επιτόκια. Αυτό που λέμε τέλεια καταιγίδα», δήλωσε Καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής, Nicola Borri.

Στην Ιταλία ο πληθωρισμός τον Μάρτιο ανήλθε στο 6,8%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999, για να υποχωρήσει στο 6,2% τον Απρίλιο.

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...