Σε νέο υψηλό ρεκόρ εκτινάχθηκαν οι τιμές του σιταριού

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των φόβων για την προσφορά μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο στη γεωργική Ουκρανία

Οι τιμές του σιταριού εκτινάχθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τη Δευτέρα, αφού η Ινδία αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές του προϊόντος καθώς ο καύσωνας έπληξε την παραγωγή.

Η τιμή εκτινάχθηκε στα 435 ευρώ ανά τόνο καθώς άνοιξε η ευρωπαϊκή αγορά.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν εκτοξευθεί στα ύψη λόγω των φόβων για την προσφορά μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο στη γεωργική Ουκρανία, η οποία προηγουμένως αντιπροσώπευε το 12% των παγκόσμιων εξαγωγών.

Η απότομη αύξηση, που επιδεινώθηκε από τις ελλείψεις λιπασμάτων και την κακή συγκομιδή, έχει τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό παγκοσμίως και έχει εγείρει φόβους πείνας και κοινωνικής αναταραχής στις φτωχότερες χώρες.

Η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, δήλωσε το Σάββατο ότι απαγορεύει τις εξαγωγές μετά τον θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί.

Η Ινδία είπε ότι παράγοντες όπως η χαμηλότερη παραγωγή και οι απότομα υψηλότερες παγκόσμιες τιμές σήμαιναν ότι ανησυχεί για την επισιτιστική ασφάλεια των δικών της 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι εξαγωγικές συμφωνίες που είχαν συμφωνηθεί πριν από την οδηγία που εκδόθηκε στις 13 Μαΐου θα μπορούσαν ακόμα να τηρηθούν, αλλά οι μελλοντικές αποστολές χρειάζονται κυβερνητική έγκριση, ανέφερε.

Ωστόσο, οι εξαγωγές θα μπορούσαν επίσης να πραγματοποιηθούν εάν το Νέο Δελχί εγκρίνει αιτήματα από άλλες κυβερνήσεις «για την κάλυψη των αναγκών τους σε επισιτιστική ασφάλεια».

Η Ινδία, η οποία διαθέτει μεγάλα αποθέματα ασφαλείας, είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν έτοιμη να συμβάλει στην κάλυψη ορισμένων από τις ελλείψεις εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η απαγόρευση των εξαγωγών προκάλεσε έντονη κριτική από την Ομάδα των Επτά βιομηχανοποιημένων χωρών, η οποία είπε ότι τέτοια μέτρα «θα επιδείνωναν την κρίση» της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...