ΠΟΥ: Κάθε χρόνο 13 εκ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από περιβαλλοντικά αίτια (ΒΙΝΤΕΟ)

Με σύνθημα «ο Πλανήτης μας, η Υγείας μας» εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Με σύνθημα «ο Πλανήτης μας, η Υγείας μας», εορτάστηκε φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία ως γνωστό έχει καθιερωθεί η 7η Απριλίου.

Με βάση τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε χρόνο 13 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από περιβαλλοντικά αίτια που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

«H κλιματική κρίση είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, επιφέροντας πολλαπλές επιπτώσεις με δυσμενείς συνέπειες στην υγεία πολλών συνανθρώπων μας. Απευθύνομαι σε κάθε πολίτη ξεχωριστά και σας ζητώ, όπως προωθήσουμε ένα υγιή τρόπο ζωής, διαφυλάσσοντας παράλληλα το περιβάλλον μας», είπε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σύμφωνα με την προσέγγιση Οne Health υπάρχει σύνδεση και εξάρτηση μεταξύ της υγείας του ανθρώπου και του περιβάλλοντος. Για αυτό η ανάγκη εστίασης στη δημιουργία κοινωνιών σε ένα υγιή πλανήτη γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

«Το οργανωμένο κίνημα των ασθενών τονίζει την ανάγκη διασφάλισης ενός υγιούς περιβάλλοντος, όπως και καλλιέργειας στον κάθε ένα μας ξεχωριστά της ευαισθητοποίησης, ώστε να γνωρίζει και αποφεύγει τους περιβαλλοντικούς παράγοντες υψηλού κινδύνου όπως το κάπνισμα», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο ΟΣΑΚ. 

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας παρέθεσε συνέντευξη τύπου με θέμα την η Ισότιμη πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε η κατάρτιση σχεδίου δράσης για αντιμετώπιση των καταχρήσεων.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, είπε πως «η χώρα μας ήταν η τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν είχε Σύστημα Υγείας, είχαμε το πιο άνισο Σύστημα Υγείας ίσως στον κόσμο, δικαίωμα στην υγεία, εφαρμόστηκε με πράξεις, με την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, έχει θέσει ως προτεραιότητα την ένταξη στο ΓεΣΥ καινοτόμων φαρμάκων και την αντιμετώπιση των καταχρήσεων.

Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...