Σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποχαιρέτησε τον Νταβίντ Σασόλι (ΒΙΝΤΕΟ)

Απηυθύναν το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα Πρόεδρο του ΕΚ

Με μια εκδήλωση προς τιμήν του εκλιπόντος Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε το απόγευμα η Ολομέλεια του σώματος στο Στρασβούργο. Το σώμα απηύθυνε το υστατο χαίρε προς τον Νταβίντ Μαρία Σασόλι.

Της εκδήλωσης προέδρευσε η πρώτη αντιπρόεδρος και προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η Μαλτέζα Ευρωβουλευτής θεωρείται και η επικρατέστερη διάδοχος του Ντάβιντ Σασόλι ενόψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην ευρωβουλευτής Ενρίκο Λέτα καθώς και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου εκφώνησαν ομιλίες. 

Πρόεδρος της Κομισιόν: Άνθρωπος με όραμα ο Νταβίντ Σασόλι 

Ως έναν άνθρωπο με όραμα και διαμορφωτή περιγράφει η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τον Νταβίντ Σασόλι.

Παραθέτοντας δικές του λέξεις για τις αξίες και τα ιδανικά της ΕΕ και κάνοντας αναδρομή στην κοινή τους επίσκεψη στο πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Φόσσολι της Ιταλίας, η κ. Φον Ντερ Λάιεν αποχαιρετά τον φίλο της, έναν «καλό άνθρωπο», αλλά και τον «καλό πρόεδρο», «Ιl Presidente Buono», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στα Ιταλικά.

«Το λευκό τριαντάφυλλο σήμαινε πολλά για τον Νταβίντ. Ως νεαρός φοιτητής στη Ρώμη, ηγήθηκε μιας ομάδας νέων που ονομαζόταν "La Rosa Bianca" (το Λευκό Τριαντάφυλλο), στη μνήμη των γενναίων νέων Γερμανών που πολέμησαν εναντίον των Ναζί. Άνθρωποι σαν αυτούς ήταν πρότυπα για τον Νταβίντ Μαρία Σασόλι» αναφέρει η κ. Φον Ντερ Λάιεν.

Προσθέτει ότι «οι αξίες τους ήταν οι αξίες του. Αντιφασισμός, Δημοκρατία, Σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και ο Νταβίντ πάλεψε για αυτές τις αξίες σε όλη του τη ζωή. Στην πρώτη του ομιλία ως Πρόεδρος αυτού του Κοινοβουλίου, μίλησε για το Λευκό Τριαντάφυλλο:

Την Κύπρο εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Βουλής

Μεταξύ των ομιλιών ακούστηκαν έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ από την βιολοντσελίστρια Αν Γκαστινέλ και η εκδήλωση ολοκλήρώθηκε με τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την «Ωδή στη χαρά» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Στρασβούργου και την σοπράνο Φραντσέσκα Σοτένι.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η οικογένεια του Ντάβιντ Σασόλι, συμπεριλαμβανομένων της συζύγου και των παιδιών του, καθώς και ηγέτες και αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη, μεταξύ τους οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, του Λουξεμβούργου Χαβιέρ Μπετέλ, της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.

Την Κύπρο εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου καθώς και οι επικεφαλής των κοινοβουλίων του Βελγίου Ελιάν Τιγιέ, της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, της Λιθουανίας Βικτόρια Τσμίλιτε - Νίλσεν, της Ισπανίας Μεριτσέλ Μπατάτ και της Λετονίας Ινάρα Μουρνιέσε και ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Φινλανδίας Άντι Ρίνε.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ Κόεν Λενάερτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο εκπροσώπησε εκ μέρους και των 27 μελών το μέλος από την Κύπρο, Λάζαρος Λαζάρου.

Δείτε την εκδήλωση:Η εκδήλωση προς τιμήν του Ντάβιντ Σασόλι έχει προγραμματιστεί ξεκίνησε στις 19:00 (ώρα Κύπρου, 18:00 τοπική ώρα) και θα θα μεταδίδεται απ’ ευθείας μέσω της ιστοσελίδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η εκδήλωση θα ξεκινήσει με την προβολή ενός σύντομου βίντεο για τον Ντάβιντ Σασόλι. Στη συνέχεια ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός και πρώην ευρωβουλευτής Ενρίκο Λέτα θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του εκλιπόντος.
 
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κατά την εκδήλωση θα μιλήσουν επίσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εκ μέρους της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, ενώ θα ακολουθήσουν οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου.
 
Αν και είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχει στην εκδήλωση, η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα βρίσκεται στο Στρασβούργο καθώς όπως ανακοίνωσε η ίδια το απόγευμα της Δευτέρας, ο οδηγός της διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.
 
Μεταξύ των ομιλιών θα ακουστούν έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ από την βιολοντσελίστρια Αν Γκαστινέλ και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τον ύμνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την «Ωδή στη χαρά» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Στρασβούργου και την σοπράνο Φραντσέσκα Σοτένι.
 
Παρόντες στην εκδήλωση θα είναι η οικογένεια του Ντάβιντ Σασόλι, συμπεριλαμβανομένων της συζύγου και των παιδιών του, καθώς και ηγέτες και αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη, μεταξύ τους οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, του Λουξεμβούργου Χαβιέρ Μπετέλ, της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα.
 
Την Κύπρο θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου καθώς και οι επικεφαλής των κοινοβουλίων του Βελγίου Ελιάν Τιγιέ, της Εσθονίας Γιούρι Ράτας, της Λιθουανίας Βικτόρια Τσμίλιτε - Νίλσεν, της Ισπανίας Μεριτσέλ Μπατάτ και της Λετονίας Ινάρα Μουρνιέσε και ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Φινλανδίας Άντι Ρίνε.
 
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν ακόμα ο πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ Κόεν Λενάερτς και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.
 
Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα εκπροσωπήσει εκ μέρους και των 27 μελών το μέλος από την Κύπρο, Λάζαρος Λαζάρου.
 
Της εκδήλωσης θα προεδρεύσει η πρώτη αντιπρόεδρος και προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η Μαλτέζα Ευρωβουλευτής θεωρείται και η επικρατέστερη διάδοχος του Ντάβιντ Σασόλι ενόψει της ψηφοφορίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...