Ανοίγει σε πολλές χώρες ο «χορός» της 4ης δόσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ωστόσο ανάβει «κόκκινο φως»

Την ώρα που αρκετές χώρες «αγωνίζονται» για εμβολιασμό των πολιτών με την πρώτη και τρίτη δόση, κάποιες άλλες έκαναν το επόμενο βήμα και άνοιξαν το δρόμο για χορήγηση της τέταρτης δόσης. 

Η οποία στο παρόν στάδιο χορηγείται σε ανασοκατασταλμένους, ευπαθείς ομάδες και σε άτομα άνω των 65 ετών καθώς ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ωστόσο ανάβει «κόκκινο φως» και προειδοποιεί πως ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού με την τέταρτη δόση δεν είναι βιώσιμη λύση. 

Με τον επικεφαλής της Στρατηγικής Εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι να δηλώνει πως «δεδομένα δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί για να υποστηρίξουν αυτήν την προσέγγιση, ενώ η χρήση ενός πρόσθετου αναμνηστικού εμβολίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μέρος ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης». 

Η έκρηξη κρουσμάτων της «Όμικρον» έφερε στην επιφάνεια το ενδεχόμενο χορήγησης της τέταρτης δόσης και ο ΕΜΑ προειδοποιεί πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα. Και καλούνται οι διάφορες χώρες να αφήσουν περισσότερο διάστημα μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων. 

Ο καθηγητής Γενετικής, Κωνσταντίνος Δέλτα σημείωσε ότι «έχει σχέση το πόσο συχνά επιβαρύνεις το ανασοποιητικό σύστημα με την ενισχυτική δόση, χρειάζεται το χρόνο του πριν δοθεί η ενισχυτική δόση αλλά αυτά φάνηκε από τις μελέτες και τις παρατηρήσεις που γίνονται καθ’ οδόν. Δηλαδή, γίνονται οι εμβολιασμοί, γίνονται ενισχυτικές δόσεις και οι ειδικοί παρακολουθούν». 

Σύμφωνα με νέα μελέτη η προστασία του εμβολιασμού έναντι της νοσηλείας και του θανάτου παραμένει ισχυρή και μετά το πέρασμα είκοσι εβδομάδων από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Ντέπυ Νικολάου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.