20 χρόνια ευρώ: Η αμφισβήτηση, η εδραίωση και η επόμενη εικοσαετία (ΒΙΝΤΕΟ)

Το νόμισμα που χρησιμοποιούν 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπληρώνει δύο δεκαετίες ζωής

Ήταν Πρωτοχρονιά του 2002. 12 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκή Ένωσης γιόρταζαν την έλευση του νέου έτους αλλά και ενός νέου νομίσματος. Του ευρώ. Ένα ιστορικά μοναδικό εγχείρημα.

Σήμερα, συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του ευρώ. Του νομίσματος το οποίο υιοθέτησαν στην πορεία, 19 κράτη της ενωμένης Ευρώπης, και το χρησιμοποιούν πλέον 342 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες.

«Το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ, χτίζει γέφυρες μεταξύ των Ευρωπαίων και ανοίγει πόρτες στον κόσμο» δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula Von Der Layen.

Ως ένα από τα πιο απτά επιτεύγματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χαρακτηρίζουν το ευρώ, σε άρθρο που υπογράφουν από κοινού μέλη της Ευρώ-oμάδας, μεταξύ των οποίων και ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

«Σε βαθύτερο επίπεδο, το ευρώ αντικατοπτρίζει μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, που συμβολίζει την ολοκλήρωση ως εγγυητή της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη», σημειώνεται στο κοινό άρθρο από μέλη της Ευρώ-ομάδας.

Η 20ετής διαδρομή δεν ήταν εύκολη. Μετά την πρώτη δεκαετία του ευρώ, το σοκ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης του δημόσιου χρέους, κλόνισε τις οικονομίες της ευρωζώνης. Προκάλεσε αμφιβολία και μεμψιμοιρίες. Μέσα από τις πολλές προκλήσεις, ωστόσο, το ευρώ ωρίμασε και ενίσχυσε τον διεθνή του ρόλο.

«Είμαστε ο μεγαλύτερος παίκτης στο παγκόσμιο εμπόριο και σχεδόν το μισό παγκόσμιο εμπόριο, γίνεται με ευρώ. Η σταθερότητα του ευρώ, είναι πολύτιμη σε ολόκληρο τον κόσμο. Το κοινό μας νόμισμα είναι πραγματικό σύμβολο για την δύναμη της Ευρώπης», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν. 

Πολλά τα επιτεύγματα των είκοσι πρώτων χρόνων του ευρώ, ωστόσο, όπως σημειώνουν και οι Υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρώ-ομάδας στο κοινό τους άρθρο, πρέπει να γίνουν περισσότερα.

«Η ευρωζώνη πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Μολονότι το τραπεζικό μας σύστημα στηρίζεται σε ισχυρά θεμέλια, πρέπει να καταβάλουμε περαιτέρω προσπάθειες για να ενισχύσουμε την τραπεζική μας ένωση και να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες ανάκαμψης και ανάπτυξης. Το ίδιο ισχύει και για τις κεφαλαιαγορές μας», επισημαίνεται στο κοινό άρθρο από μέλη της Ευρώ-ομάδας.

Σημειώνεται, επίσης, η ανάγκη επενδύσεων, αλλά και η προσαρμογή του ευρώ στην ψηφιακή εποχή.


Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

Redirecting in 3 seconds...