Κυριακίδου: Η καθυστέρηση του παγκόσμιου εμβολιασμού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μεταλλάξεων

Η ΕΕ θα κάνει δωρεά 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου έως τα μέσα του επόμενου έτους

Σε μαραθώνιο επαφών επιδόθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου με αντικείμενο τη νέα φάση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον. Η Στέλλα Κυριακίδου, προήδρευσε χθες σειράς έκτακτων συναντήσεων, με αντικειμενο την μετάλλαξη Όμικρον. 

Μετά το πέρας των συναντήσεων, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, ανέφερε πως «κανένας δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι να είναι ασφαλείς. Η φράση αυτή εκφράζει όχι μόνο μια ηθική επιταγή, αλλά και μια υγειονομική και γεωπολιτική αναγκαιότητα».

Την ίδια ώρα, τόνισε πως η Ευρώπη, από την αρχή αυτής της κρίσης, έχει πάρει εξαιρετικά σοβαρά την ευθύνη της έναντι της παγκόσμιας κοινότητας.

«Εμείς δεν είπαμε ποτέ “Πρώτα η Ευρώπη”. Αντίθετα, η αλληλεγγύη στον τομέα των εμβολίων ήταν από την αρχή η θέση μας και, στο πλαίσιο αυτό, αναλάβαμε σθεναρή δέσμευση για επίτευξη του στόχου του εμβολιασμού του 70 % του παγκόσμιου πληθυσμού έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2022».

Σημείωσε πως «σήμερα η πραγματικότητα είναι ότι πολλές χώρες χαμηλού και χαμηλότερου του μέσου εισοδήματος έχουν ακόμη πολύ δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.  Στην Αφρική, για παράδειγμα, στη γειτονική μας ήπειρο, μόνο το 4 % του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.Το γεγονός αυτό μας θέτει ενώπιον μιας άνευ προηγουμένου πρόκλησης. Ωστόσο, μαζί μπορούμε και πρέπει να αντεπεξέλθουμε».

Εξέφρασε την άποψη πως τα κράτη μέλη μας μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη διάσωση ζωών και στον τερματισμό της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια.

«Έχουμε δημιουργήσει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων, το οποίο περιέχει περισσότερες από 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις ασφαλών και αποτελεσματικών, σωτήριων εμβολίων για τους πολίτες της ΕΕ και τους πολίτες ολόκληρου του κόσμου», υπογράμμισε η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, ενεργώντας συλλογικά ως «Ομάδα Ευρώπη», έχουν δεσμευτεί για ισότητα και αλληλεγγύη στον τομέα των εμβολίων. Ως το παγκόσμιο φαρμακείο και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, θα συνεχίσουμε να βοηθούμε τον υπόλοιπο κόσμο» είπε η Στέλλα Κυριακίδου.

Όσον αφορά τα εμβόλια, σημείωσε πως έχουμε εξαγάγει τα μισά από τα εμβόλια που έχουν παραχθεί στην ΕΕ – έχουμε εξαγάγει πάνω από 1 δις τους τελευταίους 10 μήνες.

«Πρωτοστατούμε με τη χορήγηση περισσότερων από 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη της πρωτοβουλίας COVAX, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας που αποσκοπεί στη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 σε περισσότερες από 150 χώρες», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Τόνισε πως «εμείς, ως Ομάδα Ευρώπη, και ιδίως τα κράτη μέλη μας, πρέπει να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με τη διάθεση άνω των 250 εκατομμυρίων δόσεων έως το τέλος του 2021».

«Ως Επιτροπή, θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί και θα κινητοποιήσουμε τους αναγκαίους πόρους για μια νέα δωρεά 200 εκατομμυρίων δόσεων έως τα μέσα του επόμενου έτους. Η καθυστέρηση του παγκόσμιου εμβολιασμού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης νέων, πιο μολυσματικών και επικίνδυνων παραλλαγών. Μόνο μαζί μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία», υπογράμμισε καταλήγοντας η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.