Στέλλα Κυριακίδου: Κλειδί η πρόσβαση σε αξιόπιστα τεστ COVID-19

Την χορήγηση 95 εκατομμυρίων ευρώ σε 20 κράτη μέλη για την αγορά διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19 ανακοίνωσε η Κομισιόν

Κλειδί η πρόσβαση σε αξιόπιστα τεστ COVID-19 δηλώνει η Κυριακίδου, ανακοινώνοντας επιχορηγήσεις 95 εκατ. ευρώ στα κράτη μέλη.
 
Την χορήγηση 95 εκατομμυρίων ευρώ σε 20 κράτη μέλη για την αγορά διαγνωστικών τεστ για τον COVID-19 ανακοίνωσε η Κομισιόν, με στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών στο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.
 

Σε ανάρτησή της στο Twitter η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σημείωσε πως η προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός, «ωστόσο οι πολίτες που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, και ειδικά εκείνοι που δεν μπορούν να το κάνουν για ιατρικούς λόγους, πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στα ψηφιακά πιστοποιητικά της ΕΕ».
 
Κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση είναι η ύπαρξη αξιόπιστων τεστ, πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου.
 
Υπενθυμίζεται πως τα ψηφιακά πιστοποιητικά που λειτουργούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διευκόλυνση των ταξιδιών ή για είσοδο σε κοινόχρηστους χώρους (αναλόγως με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε κάθε χώρα), μπορούν να τα λαμβάνουν όσοι έχουν συμπληρώσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα, ή έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ ή έχουν αναρρώσει από τον κορωνοϊό.
 
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, οι επιχορηγήσεις, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του μέσου στήριξης έκτακτης ανάγκης, θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να παρέχουν τα τεστ. Η στήριξη θα διοχετεύεται μέσω των εθνικών αρχών για να καλύψει διάφορες ανάγκες σε κάθε κράτος μέλος.
 
«Το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ επέτρεψε στους Ευρωπαίους να ξαναρχίσουν να ταξιδεύουν με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έχει καταστεί σύμβολο μιας ανοικτής και ασφαλούς Ευρώπης» σημείωσε η κ. Κυριακίδου σε δήλωσή της.
 
Σε δικές του δηλώσεις ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς σημείωσε πως «πάνω από 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν μέχρι στιγμής εκδώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό, ενώ 42 χώρες συνδέονται ήδη με το σύστημα του πιστοποιητικού της ΕΕ» και έκανε λόγο για «σημαντικό ευρωπαϊκό επίτευγμα, το οποίο έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους πολίτες μας».
 
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ESI παρέχει συντονισμένη αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, βάσει των εκάστοτε αναγκών, βοηθώντας τα κράτη μέλη να καλύψουν ανάγκες που σχετίζονται με την άμεση και οξεία φάση της πανδημίας COVID-19, καθώς και με την έξοδο από αυτή, την ανάκαμψη και την πρόληψη της αναζωπύρωσής της.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.