Εκπρόσωπος Κομισιόν: Πολύπλοκο το ζήτημα των τιμών ενέργειας

Η Εκπρόσωπος ανέφερε πως η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και ο ρόλος της ΕΕ χρήζει προσεκτικής ανάλυσης

Αρκετά πιο πολύπλοκο από ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά είναι το ζήτημα των τιμών της ενέργειας, ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια της μεσημβρινής ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη απότομη αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου.
 
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Έρικ Μαμέρ επεσήμανε πως στον υπολογισμό των τιμών συμβάλουν πολλαπλοί παράγοντες όπως οι φορολογίες, και πρόσθεσε πως δεν θα ήταν ακριβές να διασυνδέσει κανείς την αύξηση των τιμών με αποφάσεις πολιτικής ή με προτάσεις που έχουν κατατεθεί.
 

Όπως σημείωσε, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων που προκαλούν διακυμάνσεις από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, όπως για παράδειγμα το αν το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού ή το πώς είναι οργανωμένη η παραγωγή ηλεκτρισμού σε κάθε χώρα.
 
Πρόκειται για ένα θέμα που χρήζει λεπτομερούς ανάλυσης, και για αυτό χρειάζεται προσοχή, υπογράμμισε.
 
Όσον αφορά το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Κομισιόν εδώ και δεκαετίες εργάζεται για την διαλειτουργικότητα σε θέματα ενέργειας και την διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ενεργειακών δικτύων.
 
Επανέλαβε πως στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί τι μπορεί να γίνει σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζονται, και πρόσθεσε πως η Κομισιόν θα επανέλθει όταν θα έχει να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.