Υπ. Υγείας ΗΒ: Η βούληση των παιδιών να εμβολιαστούν κατά Covid «θα επικρατεί» τυχόν άρνησης των γονέων

Ο εμβολιασμός παιδιών 12-15 ετών δεν έχει αρχίσει ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε πως σε περιπτώσεις που οι γονείς δε συμφωνούν με την πρόθεση ή την άρνηση των παιδιών τους να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού, η απόφαση των παιδιών «θα επικρατεί».

Ο κ. Τζάβιντ αναφερόταν στις περιπτώσεις εμβολιασμού των ανηλίκων ηλικίας 12-15 ετών.

Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν έχει αρχίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς την περασμένη εβδομάδα η αρμόδια Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης ανακοίνωσε ότι δεν εισηγείται τον εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες λόγω του συγκριτικά μικρού οφέλους για την υγεία των παιδιών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένει και την εισήγηση την τεσσάρων αρχίατρων του Ηνωμένου Βασιλείου που διαβουλεύονται με ειδικούς. Ο κ. Τζάβιντ επιβεβαίωσε ότι η εισήγηση αυτή και η τελική απόφαση αναμένονται «τις προσεχείς ημέρες». Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η εισήγηση των αρχίατρων θα είναι θετική, καθώς θα λάβουν υπόψη και κοινωνικές πέρα από αμιγώς υγειονομικές παραμέτρους.

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε στο Sky News αναφορικά με το θέμα της γονικής συναίνεσης: «Αν υπάρχει διαφορετική γνώμη μεταξύ του παιδιού και του γονέα, τότε έχουμε ειδικούς σε αυτόν τον τομέα, την υπηρεσία σχολικών εμβολιασμών. Συνήθως κάθονται με τους γονείς και το παιδί και προσπαθούν να φτάσουν σε μια συναίνεση. Αν εν τέλει αυτό δε λειτουργήσει, εφόσον πιστεύουμε ότι το παιδί είναι αρκετά ικανό να λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, τότε το παιδί θα επικρατεί».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού καλύπτει από τα μέσα Αυγούστου και τους ανήλικους ηλικίας 16-17 ετών, οι οποίοι όμως όπως και σε άλλες ιατρικές περιπτώσεις θεωρούνται ικανοί να δώσουν τη δική τους συναίνεση.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.