Ένα βήμα πιο κοντά στο ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό [ΒΙΝΤΕΟ]

Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πιστοποιητικό για τον COVID 19, το οποίο θα εφαρμοστεί σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, την 1η Ιουλίου

Ένα βήμα πιο κοντά στο ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό βρίσκεται η Ευρώπη μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές.

Επόμενο βήμα αποτελεί πλέον η έγκριση του πιστοποιητικού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή από τα κράτη μέλη, προκείμενου, να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και για χρονική περίοδο 12 μηνών.

Όπως πληροφορούμαστε, το πιστοποιητικό θα τεθεί προς υιοθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων Coreper και στη συνέχεια θα απαιτηθεί μόνο πολιτική έγκριση σε υπουργικό δηλαδή επίπεδο.

Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις σε πρακτικό και τεχνικό επίπεδο. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό θα παρέχεται σε ψηφιακή ή και έντυπη μορφή και θα πιστοποίει ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή έχει πρόσφατο διαγνωστικό αποτέλεσμα ή έχει νοσήσει από τον ιό.  

Τα πιστοποιητικά θα είναι επαληθεύσιμα σε όλη την επικράτεια της Ευρώπης και όπως επισημαίνεται τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον ταξιδιωτικών περιορισμών όπως η καραντίνα, εκτός αν θεωρούνται απαραίτητοι για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το επίκεντρο είναι στραμμένο στην προσπάθεια διάσωσης της τουριστικής περιόδου  και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.


Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.