Δεν τα βρήκαν οι «27» για τη διαχείριση του εμβολίου της AstraZeneca [ΒΙΝΤΕΟ]

Δεν κατέστη εφικτή η υιοθέτηση κοινής πολιτικής διαχείρισης του εμβολίου της AstraZeneca από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε, παρά τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και τις εκκλήσεις της Επιτρόπου Υγείας.

Σε ώτα μη ακουόντων οι συστάσεις του ΕΟΦ για συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου της ΑstraZeneca, χωρίς κανένα περιορισμό.

Αν και η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε αγωνιωδώς σημείωσε εκ νέου την ανάγκη συντονισμού και ενιαίας φωνής από τους 27, αρκετά κράτη μέλη χαράσσουν τη δική τους γραμμή, θέτοντας κατά βάση ηλικιακούς περιορισμούς για το εμβόλιο της αγγλοσουηδικής εταιρείας.

Η Ιταλία συστήνει πλέον την χρήση του εμβολίου κατά προτίμηση για άτομα άνω των 60 ετών, ενώ ανακοινώθηκε ότι η επαναληπτική δόση όσων έλαβαν ήδη το ΑstraZeneca, θα είναι από την ίδια εταιρεία.

Ο Διευθυντής του Οργανισμού Φαρμάκων της Ιταλίας, Nicola Magrini, είπε ότι «όταν υπάρχει κάτι που δεν κατανοούμε, είναι εντάξει να σταματούμε και να επεξεργαζόμαστε (τα δεδομένα)».

Το Βέλγιο θα χορηγεί για διάστημα ενός μηνός το εμβόλιο της ΑstraZeneca, σε άτομα άνω των 55 ετών, με την κυβέρνηση να καθησυχάζει τους πολίτες ότι η απόφαση δεν θα καθυστερήσει την εκστρατεία εμβολιασμού.

Σε πολίτες ηλικίας 60 έως 65 ετών θα χορηγεί εξάλλου το εμβόλιο της ΑstraZeneca η Ισπανία.

Παρά τον θόρυβο γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο, στη Μαδρίτη οι πολίτες σήμερα έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο σκεύασμα της αγγλοσουηδικής εταιρείας.

Στο μεταξύ, παρά τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης στη χώρα, οι περιφερειακές κυβερνήσεις της Καστίλης και της Λεόν, αποφάσισαν να διακόψουν την χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Την χρήση του ΑstraZeneca διάκοψε και η Εσθονία, ενώ υπενθυμίζεται ότι εδώ και μέρες η Γερμανία είχε περιορίσει τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα 60 ετών και άνω, η Γαλλία στα άτομα 55 ετών και άνω και η Ολλανδία στους πολίτες της άνω των 60.

Τα τεκταινόμενα γύρω από το συγκεκριμένο εμβόλιο και οι διαφορετικές προσεγγίσεις, έχουν φέρει καίριο χτύπημα στην αξιοπιστία του, με τα κράτη που συνεχίσουν την απρόσκοπτη χορήγησή του, να δυσκολεύονται να τα διαθέσουν.

Η Υπεύθυνη του Εμβολιαστικού Κέντρου Ρουμανίας, επισήμανε πως «υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες τα άτομα δεν εμφανίστηκαν. Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που όταν ήρθαν εδώ στο κέντρο και είδαν ότι χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca, αρνήθηκαν να το λάβουν και υπήρξαν και περιπτώσεις που ακυρώθηκαν ραντεβού».

Στροφή από τη Βρετανία

Αλλαγή στρατηγικής αναφορικά με το εμβόλιο της ΑΖ και στη Βρετανία, που ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να το χορηγεί σε πολίτες κάτω των 30 ετών.

Η κυβέρνηση της χώρας υπογραμμίζει πάντως ότι η απόφαση δεν θα προκαλέσει καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό τους πρόγραμμα.

Ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χανκοκ, δήλωσε πως «έχουμε αρκετά, περισσότερα από αρκετά εμβόλια της Pfizer και της Moderna για να καλύψουμε τα 8,5 εκατομμύρια άτομα 18-29 ετών που απομένουν (ανεμβολίαστα) αν χρειαστεί».

Πάντως σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο του UCL η Βρετανία θα επιτύχει την ανοσία της αγέλης την ερχόμενη Δευτέρα.

Το πανεπιστήμιο του Λονδίνου εκτιμά ότι στις 12 Απριλίου το ποσοστό των πολιτών της χώρας που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα είτε μέσω εμβολιασμού είτε λόγω της προσβολής τους από τον ιό, θα φτάσει στο 73,4%. Μια εκτίμηση που δεν ασπάζεται ωστόσο η κυβέρνηση.

Χρυστάλα Βιλάνου

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.