Συμφωνία των 27 για στήριξη των κρατών μελών με «εμβόλια αλληλεγγύης»

Πέντε κράτη μέλη εκτός από την το μερίδιο που τους αναλογεί από τα 10 εκατομμύρια εμβόλια, θα λάβουν και αναλογικά μεταξύ τους.

Το Coreper (Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών), κατέληξε την Πέμπτη σε συμφωνία σχετικά με την πρόταση της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για τη στήριξη των κρατών μελών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη με αποστολή επιπλέον δόσεων εμβολίων από την εξτρά ποσότητα που παρήγγειλε η Κομισιόν από την Pfizer.

Όπως αναφέρει η προεδρία, 19 κράτη μέλη (Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία) θα λάβουν το μερίδιο τους από 6,66 εκατομμύρια εμβόλια αναλογικά.

Η Αυστρία, η Τσεχία και η Σλοβενία ​​λαμβάνουν το μερίδιο τους κατ` αναλογία από τα 10 εκατομμύρια εμβόλια.

Πέντε κράτη μέλη (Βουλγαρία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία) εκτός από την το μερίδιο που τους αναλογεί από τα 10 εκατομμύρια εμβόλια, θα λάβουν και αναλογικά μεταξύ τους 2.854.654 δόσεις ως εμβόλια αλληλεγγύης.

Η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι "μετά την άτυπη τηλεδιάσκεψη στις 25 Μαρτίου 2021, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέδωσαν δήλωση που επιβεβαιώνει την κλείδα αναλογίας πληθυσμού για τη χορήγηση εμβολίων και ανέθεσε στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) ΄να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ταχύτητας παράδοση εμβολίων κατά την κατανομή των 10 εκατομμυρίων δόσεων BioNTech-Pfizer που θα φτάσουν γρήγορα το δεύτερο τρίμηνο του 2021 με πνεύμα αλληλεγγύης`. Σήμερα, έχει επιτευχθεί συμφωνία για μια εφάπαξ λύση. Επιτρέπει μια ουσιαστική έκφραση αλληλεγγύης μέσω της διανομής σχεδόν 3 εκατομμυρίων εμβολίων στα κράτη μέλη που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη".

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.