Τις 700.000 θα φθάσουν οι πρόσφυγες από τη Συρία

Την ίδια ώρα, οι εκτοπισμένοι εντός της Συρίας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ οι προσπάθειες της ΕΕ να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των χωρών για το ανθρωπιστικό δράμα, προσκρούει στο πολιτικοποιημένο διεθνές περιβάλλον.
 
Η ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, έχει προσφέρει μέχρι στιγμής ανθρωπιστική βοήθεια που ξεπερνά τα 460 εκατ. ευρώ.
 
Στην κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και στα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ αναφέρθηκε η Επίτροπος για Διεθνή Συνεργασία και Ανθρωπιστική Βοήθεια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
 
Όπως είπε, πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει ήδη τη ζωή τους στο εσωτερικό της Συρίας, ενώ πάνω από 2,5 εκατ. άνθρωποι έχουν ανάγκη από άμεση βοήθεια.
 
Παράλληλα, τουλάχιστον 1,2 εκ. άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι εντός της χώρας.
 
Οσον αφορά τους πρόσφυγες, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δραματική. Ο αριθμός των προσφύγων έχει αυξηθεί ραγδαία – φθάνοντας σήμερα τις 382.000, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός αυτός σύντομα να διπλασιαστεί.
 
«Με τον χειμώνα να έπεται με τις θερμοκρασίες ψύχους και χωρίς ελπίδα ότι οι αιματοχυσίες θα τερματιστούν, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την παροχή κουβερτών, θερμάστρων, καυσίμων θέρμανσης και ρουχισμού για τον χειμώνα», τόνισε.
 
Η ΕΕ, η οποία είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στην Συρία αλλά και στις γειτονικές χώρες, έχει προσφέρει βοήθεια ύψους 460 εκατ. ευρώ μεταξύ άλλων για επείγουσα ιατρική περίθαλψη και επισιτιστική βοήθεια.
 
Η βοήθεια της ΕΕ υλοποιείται επί τόπου από τον Ερυθρό Σταυρό, διάφορες οργανώσεις του ΟΗΕ, όπως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και την Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, καθώς και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
 
Η Επίτροπος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΕΕ κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα και φέρνοντας κοντά τους βασικούς παίκτες προκειμένου να υπάρξει συμφωνία πάνω στις κύριες ανθρωπιστικές δράσεις. 
 
«Εχουμε εργαστεί πολύ σκληρά για να κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα, η οποία μερικές φορές είναι πολύ απογοητευτική σε ένα τόσο πολιτικοποιημένο περιβάλλον», τόνισε.
 
Το επόμενο φόρουμ που διοργανώνει η ΕΕ για την κρίση στη Συρία είναι προγραμματισμένο για τις 9 Νοεμβρίου.
 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.