Χαιρετίζει την επανεκλογή Ομπάμα η διεθνής κοινότητα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του στο Λευκό Οίκο χαιρετίζοντας τη «ξεκάθαρη  επιλογή» των Αμερικανών για μια «ανοιχτή και αλληλέγγυα Αμερική, δεσμευμένη πλήρως στη διεθνή σκηνή και με πλήρη συνείδηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας: όπως η ειρήνη, η οικονομία, το περιβάλλον».
 
«Είμαι πεπεισμένος ότι στη διάρκεια της νέας σας θητείας θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας για να ενθαρρύνουμε την ανάκαμψη της οικονομίας στις χώρες μας, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την εξεύρεση λύσεων στις κρίσεις που μας απειλούν, κυρίως στη Μέση Ανατολή», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
 
Η Γαλλία θεωρείται η μεγαλύτερη «ένθερμη υποστηρίκτρια» του Ομπάμα στον πλανήτη, σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις. Σχεδόν το 80% των Γάλλων, από την αριστερά έως την άκρα δεξιά επιθυμούσαν μια νίκη Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές. Και η γαλλική κυβέρνηση είχε δημόσια εκφράσει την υποστήριξή της στον 
δημοκράτη πρόεδρο.
 
Στη Γερμανία η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζοντας την καλή συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και προσκαλώντας τον στο Βερολίνο. «Σας συγχαίρω θερμά για την επανεκλογή σας. Συνεργαστήκαμε στενά και φιλικά τα τελευταία χρόνια. Αναγνωρίζω ιδιαιτέρως την αξία που είχαν οι πολλές συνομιλίες μας, κυρίως για να ξεπεραστεί η παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, αλλά και τις ειρηνευτικές προσπάθειες στο Αφγανιστάν, στον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Προσβλέπω στη συνεργασία μας ώστε οι χώρες μας να διευθετήσουν μείζονες προκλήσεις στην εξωτερική πολιτική και την οικονομία που αντιμετωπίζουν ως φίλες και συμμαχικές χώρες», τονίζει.
 
Ως ευκαιρία προκειμένου οι ΗΠΑ να προχωρήσουν με μεγαλύτερη δύναμη στην δημοσιονομική εξυγίανση βλέπει τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. Σε συνέντευξή του στο πρωινό μαγκαζίνο του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD, ο Βεστερβέλε ανέφερε ότι «η πολιτική χρηματοδότησης μέσω χρεών έχει φθάσει στο τέλος της και αυτό το γνωρίζουν και στις ΗΠΑ», ενώ τόνισε ότι μπορεί κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα να προκάλεσε αντιπαράθεση, αλλά τώρα μπορεί να επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Περιμένει, σημείωσε, από τη νέα χρονιά η Ουάσιγκτον να ακολουθήσει πολιτική δημοσιονομικής πειθαρχίας και τόνωσης της ανάπτυξης. Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ακόμη την επιθυμία του για την δημιουργία μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την έκκληση για ενίσχυση της πολιτικής αφοπλισμού, σε συνεργασία με την Ρωσία.
 
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ζήτησε από την Ευρώπη να προχωρήσει στην ενίσχυση της διατλαντικής συμμαχίας και να πάψουν να περιμένουν τις πρωτοβουλίες από την άλλη πλευρά. Προέβλεψε δε ότι από την Ουάσιγκτον, όπως και από την Κίνα, θα διατυπωθούν εκ νέου προσδοκίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά χαιρέτισε τη νίκη Ομπάμα, λέγοντας ότι, αν είχε επικρατήσει ο Μιτ Ρόμνεϊ, θα διχαζόταν ακόμη περισσότερο μια ήδη διχασμένη χώρα.
 
Από τη Μέση Ανατολή όπου πραγματοποιεί περιοδεία ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, συνεχάρη τον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συνεργασία μαζί του για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σε δήλωσή του τονίζει ότι «υπάρχουν τόσο πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε: 
πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στην παγκόσμια οικονομία και θέλω να δω μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ».
 
«Από την Ιορδανία όπου βρίσκομαι τώρα, ακούω φοβερές ιστορίες για αυτά που συμβαίνουν μέσα στη Συρία, συνεπώς ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλω να συζητήσω με τον Μπαράκ είναι πώς πρέπει να ενεργήσουμε ώστε να επιλυθεί αυτή η κρίση», προσθέτει ο Κάμερον. «Πάνω από όλα, συγχαρητήρια στον Μπαράκ. Είχα πολύ καλή συνεργασία μαζί του, πιστεύω ότι είναι ένας πολύ επιτυχημένος αμερικανός πρόεδρος και προσβλέπω στη συνεργασία μαζί του στο μέλλον», πρόσθεσε. 
 
Ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε την Τετάρτη πως είναι «πολύ χαρούμενος» για την επανεκλογή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Είμαι πολύ χαρούμενος για την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα», έγραψε στα ολλανδικά ο Βαν Ρομπάι στον λογαριασμό του στο Twitter.
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως είναι ευκολότερο να συνεργάζεται κανείς με έναν Αμερικανό πρόεδρο στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του γιατί είναι λιγότερο απορροφημένος με τα εθνικά θέματα. «Στη διάρκεια της δεύτερης θητείας τους, οι Αμερικανοι πρόεδροι έχουν την τάση να ανακαλύπτουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα και έχουμε ανάγκη, ΗΠΑ και Ευρώπη, να βρισκόμαστε κοντά και να συνεργαζόμαστε στενά», τόνισε ο Γιούνκερ. 
 
Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ελιο Ντι Ρούπο, συνεχάρη τον Ομπάμα για τη νίκη του την οποία χαρακτήρισε ως ένα «ενθαρρυντικό σημάδι για το μέλλον των ΗΠΑ, όλου του κόσμου, αλλά και το δικό μας». «Οι Αμερικανοί ψήφισαν για με Αμερική περισσότερο δίκαιη και ανεκτική», πρόσθεσε. Ο Ντι Ρούπο χαιρέτισε «τις προοδευτικές ιδέες και τις επιλογές της διεθνούς πολιτικής του Ομπάμα που προωθούν μια πολύπλευρη προσέγγιση με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό».
 
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, προσδοκά σε συνέχιση της στενής συνεργασίας με τον επανεκλεγέντα στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, για να αντιμετωπιστούν, με «ισχυρή πολυμερή συνεργασία», μια σειρά διεθνών προβλημάτων. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του, ο ΓΓ του διεθνούς οργανισμού συνεχάρη θερμά τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του. Ο ΓΓ προσβλέπει, όπως τονίζεται, στη συνέχιση της συνεργασίας με τον πρόεδρο Ομπάμα και την κυβέρνησή του στο «πνεύμα διαρκούς συνεργασίας» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ηνωμένων Εθνών.
 
Στη συνέχεια, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ότι πολλές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας -από τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη Συρία και στην ώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή για να επανέλθει ξανά στο προσκήνιο, μέχρι την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση των προκλήσεων 
που θέτει η κλιματική αλλαγή- απαιτούν «ισχυρή, πολυμερή συνεργασία». Τέλος, επισημαίνεται ότι ο ΓΓ και ο ΟΗΕ θα συνεχίσουν να υπολογίζουν στην «ενεργή δέσμευση» των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτά και για άλλα κρίσιμα ζητήματα, προσπαθώντας να ανταποκριθούν στις ελπίδες και τις προσδοκίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
 
Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιλβάν Σαλόμ, συνεχάρη την Τετάρτη τον Μπαράκ Ομπάμα για την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, επικρίνοντας συνάμα τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, τα οποία προέβλεπαν όξυνση της έντασης μεταξύ των δύο κρατών εξαιτίας της συμπάθειας που εξέφρασε στο πρόσωπο του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Μιτ Ρόμνεϊ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.
 
«Όλες οι αμερικανικές κυβερνήσεις είναι υπέρ του Ισραήλ τόσο σε πολιτικό (και) οικονομικό επίπεδο, όσο και στον τομέα της ασφάλειας, διότι μοιραζόμαστε κοινά συμφέροντα και αξίες. (Η εκλογή του) Μπαράκ Ομπάμα για εμάς ήταν μία από τις πιο ευαίσθητες στιγμές», δήλωσε ο Σαλόμ, μιλώντας στην κρατική ραδιοφωνία. «Εκείνοι που υποστηρίζουν πως αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο και πως θα υπάρξει μία αντιπαράθεση κατά τη δεύτερη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα πλανώνται», πρόσθεσε ο Σαλόμ. Ο ίδιος πάντως παραδέχθηκε πως υπάρχει μία «διάσταση» ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά το «χρονοδιάγραμμα», που αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα των πυρηνικών του Ιράν.
 
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, όπως επικαλείται η ραδιοφωνία των Ενόπλων Δυνάμεων, εξέφρασε την βεβαιότητα πως ο «πρόεδρος Ομπάμα θα είναι εξαιρετικός για το Ισραήλ στη δεύτερη θητεία του».
 
Απεναντίας, ο βουλευτής της εργατικής αντιπολίτευσης, Αβιχάι Μπράβερμαν, επέκρινε τον Νετανιάχου διότι «επί μία τριετία διέπραξε το λάθος να υποστηρίζει τους ακραίους δεξιούς ρεπουμπλικάνους (το κόμμα του Ρόμνεϊ) αποβλέποντας στην εκθρόνιση του Μπαράκ Ομπάμα».
 
 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.