Επιστολή πρόσκλησης από Σαρλ Μισέλ στους «27» για την ατζέντα της Συνόδου της Πέμπτης

«Τα ποσοστά των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και η εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών του ιού, απαιτούν τη μέγιστη προσοχή».

Επιστολή πρόσκλησης προς τα μέλη Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επικείμενη βιντεοδιάσκεψη της 21ης Ιανουαρίου, απέστειλε ο Πρόεδρος Σαρλ Μισέλ.

Ο Πρόεδρος αναφέρει στην επιστολή του ότι «τα ποσοστά των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη και η εμφάνιση νέων, πιο μεταδοτικών παραλλαγών του ιού, απαιτούν τη μέγιστη προσοχή».

«Η προοπτική των εμβολιασμών είναι ενθαρρυντική, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την επαγρύπνησή μας και να συνεχίσουμε τα τεστ και την επικέντρωση της προσέγγισής μας, επιτρέποντας παράλληλα τις διασυνοριακές μετακινήσεις εντός της ΕΕ», τονίζει.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί καλύτερος συντονισμός, θα ήθελα να ανταλλάξουμε βέλτιστες πρακτικές σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται στα κράτη μέλη και να συζητήσουμε τις προοπτικές για τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρει ο κ. Μισέλ. 

«Το πιο πιεστικό μας ζήτημα είναι τα εμβόλια. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα έχουμε πρόσβαση σε δύο εμβόλια εγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε εξασφαλίσει συμφωνίες για τέσσερα άλλα. Η επιτάχυνση του εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας», τονίζει. 

«Θα καλέσω πρώτα την Κομισιόν να προσφέρει μια κατάσταση προόδου σχετικά με την εφαρμογή του εμβολιασμού, τις μελλοντικές αυξήσεις της παραγωγής και την ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα κράτη μέλη μπορούν στη συνέχεια να μοιραστούν την εμπειρία τους σχετικά με την εφαρμογή εκστρατειών εμβολιασμού», σημειώνει. 

Όπως επισημαίνει, «η διαδικασία εμβολιασμού ανοίγει τη συζήτηση για την πιστοποίηση. Θα συζητήσουμε την καταλληλότητα μιας κοινής προσέγγισης για την πιστοποίηση, καθώς και, εάν χρειάζεται, υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν πιστοποιητικά», ξεκαθαρίζει. 

«Τέλος, πρέπει να αγγίξουμε τη συνεργασία με τρίτες χώρες όσον αφορά τα εμβόλια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους συνεργάτες στη γειτονιά και πέραν αυτής. Ανυπομονώ για μια γόνιμη ανταλλαγή», καταλήγει.

ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.