«Μπλόκο» Κομισιόν σε παράλληλες αγορές εμβολίων από τα Κράτη - Μέλη [ΒΙΝΤΕΟ]

Τις θέσεις της Κομισιόν μετέφερε σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1 η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, η οποία απεύθυνε επιστολή και στα 27 Κράτη – Μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας είναι το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η ευρωπαϊκή οικογένεια, με βάση τα διδάγματα από την πανδημία, υπέδειξε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου. Με τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, να διαμηνύουν πως τα μικρά κράτη δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων στις σημερινές τιμές, χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1 η Κομισιόν ξεκαθάρισε σήμερα στα Κράτη - Μέλη με εντολές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι δεν μπορούν να διαπραγματεύονται χωριστά και παράλληλα την αγορά εμβολίων, και ότι οφείλουν να πορευθούν στο πλαίσιο κοινής Στρατηγικής. Υποχρέωση που πηγάζει από το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συμφωνίας των Κρατών – Μελών.

Τις θέσεις της Κομισιόν μετέφερε σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤ1 η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου, η οποία απεύθυνε επιστολή και στα 27 Κράτη – Μέλη. Η εν λόγω προειδοποίηση αφορά προφανώς διάφορα Κράτη – Μέλη που δημόσια δήλωναν πως θα μπουν σε διαδικασία παράλληλης αγοράς εμβολίων, όπως για παράδειγμα η Ουγγαρία.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου η κα Κυριακίδου, ανέφερε ότι τα 27 Κράτη-Μέλη αναγνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εξασφαλίσει εμβόλια για το 80% του πληθυσμού, και έχει ένα δυνητικό χαρτοφυλάκιο με 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις από οκτώ εταιρίες σε λιγότερο από έξι μήνες.

Αξιοσημείωτο ότι τόσο η κα Κυριακίδου όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς προειδοποίησαν ότι αν δεν υπήρχε κοινή στρατηγική, τα μικρά κράτη δεν θα μπορούσαν ποτέ να αποκτήσουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων στις σημερινές τιμές, προσθέτοντας ότι τα μεγάλα κράτη θα είχαν απορροφήσει όλη την παραγωγή.

Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.