Φον Ντερ Λάιεν: Η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιολογία να εκφοβίζει τους γείτονές της

«Μόνο ο διάλογος με καλή πίστη αποτελεί οδό προς τα εμπρός για μόνιμες λύσεις και σταθερότητα», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση της ευρωπαϊκής οικονομίας, στον απόηχο της πανδημίας, αλλά και μια πρόταση για συλλογικές διαπραγματεύσεις για ελάχιστο μισθό στα Κράτη Μέλη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

H Πρόεδρος υποσχέθηκε ευρωπαϊκή πρόταση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων, αποκατάσταση των τεσσάρων ελευθεριών, μια νέα στρατηγική για την ζώνη Σένγκεν, τόνισε ότι δεν θα αποσυρθεί τώρα η δημοσιονομική στήριξη της οικονομίας και ανήγγειλε νέο στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030 στο δρόμο για μια κλιματικά ουδέτερη ΕΕ ως το 2055 - μια κίνηση που προϋποθέτει αναθεώρηση όλης
της κλιματικής νομοθεσίας της ΕΕ ως το καλοκαίρι του 2021. 


Η Πρόεδρος της Κομισιόν βρέθηκε στην ολομέλεια για να απευθύνει την πρώτη ομιλία για την κατάσταση στην Ένωση (SOTEU - State of the European Union Speech - ένας τύπος ομιλίας που παραπέμπει στο SOTU, State of the Union address, του άρθρου ΙΙ, παράγραφος 3.1 του αμερικανικού συντάγματος και την οποία συνήθως απευθύνει σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ). 

Η Πρόεδρος της Κομισιόν ξεκίνησε την ομιλία της αποτίοντας φόρο τιμής στους υγειονομικούς εργαζόμενους και τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και τόνισε ότι ο κόσμος αισθάνεται ευάλωτος, ενώ έχει αποδειχθεί πόσο εύθραυστες είναι οι κατακτήσεις της Ένωσης και πόσο μη βιώσιμο είναι το παρόν παραγωγικό μοντέλο κάνοντας ευθεία σύνδεση με την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του πλανήτη.

«Οι παλιές δικαιολογίες δεν υπάρχουν πια», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν. 

Η ίδια σημείωσε ότι οι πολίτες είναι έτοιμοι για την αλλαγή και το επενδυτικό πλαίσιο Next Generation EU από κοινού με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό είναι τα εργαλεία και περιέχουν το σχέδιο για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. 

«Η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιολογία να εκφοβίζει τους γείτονές της»
 

Η Τουρκία δεν έχει καμία δικαιολογία να εκφοβίζει τους γείτονές της και μόνο ο διάλογος με καλή πίστη αποτελεί οδό προς τα εμπρός για μόνιμες λύσεις και σταθερότητα, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της για την κατάσταση στην Ένωση, χαρακτηρίζοντας την επιστροφή  του Uruc Reis ως «θετικό βήμα».

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Κομισιόν απευθυνόμενη στην ολομέλεια, δήλωσε τα εξής: «Η Τουρκία είναι και θα είναι πάντα ένας σημαντικός γείτονας. Αλλά ενώ είμαστε κοντά στο χάρτη, η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται να αυξάνεται. Ναι, η Τουρκία βρίσκεται σε μια ταραγμένη γειτονιά. Και ναι, φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, τους οποίους υποστηρίζουμε με σημαντική χρηματοδότηση».

«Αλλά τίποτα από αυτά δεν δικαιολογεί προσπάθειες εκφοβισμού των γειτόνων της», ξεκαθάρισε η Πρόεδρος.

«Τα κράτη μέλη μας, η Κύπρος και η Ελλάδα, μπορούν πάντα να βασίζονται στην πλήρη αλληλεγγύη της Ευρώπης για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων κυριαρχίας τους», τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας», σημείωσε. 

«Η επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στα τουρκικά λιμάνια τις τελευταίες ημέρες είναι ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι απαραίτητο για τη δημιουργία του απαραίτητου χώρου για διάλογο. Η αποφυγή μονομερών ενεργειών και η επανάληψη συνομιλιών με πραγματική καλή πίστη είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός. Ο μόνος δρόμος για σταθερότητα και μόνιμες λύσεις»,  ξεκαθάρισε.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.