2,52 δισ. ευρώ για την Κύπρο από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ [ΒΙΝΤΕΟ]

Το σχέδιο ανασυγκρότησης, που προτείνει η Κομισιόν, βασίζεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, στο οποίο και έχει προστεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μια ρεαλιστικά θετική πρόταση δεδομένου των περιστάσεων έβαλε στο τραπέζι των 27 χωρών η Κομισιόν εισηγούμενη όπως ο νέος επταετής προϋπολογισμός για τα έτη 2021-2027 το ταμείο ανάκαμψης για αναχαίτηση των συνεπειών του COVID-19, περιλαμβανομένου και του πλαισίου στήριξης απασχόλησης των εργαζομένων διαθέτουν δύναμη πυρός 2,39 τρισ. ευρώ.

Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή τον επταετής προσυλλογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ανέρχεται στο 1,1 τρις ευρώ. Παράλληλα, θα περιλαμβάνει το ταμείο ανάκαμψης από τον κορωνοϊού ύψους 750 δις ευρώ (500 δις ευρώ χορηγίες και 250 δις ευρώ) και το ταμείο στήριξη απασχόλησης SURE ύψους 540 δις ευρώ, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί.

Στην Κύπρο αναλογούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αν και εφόσον εγκριθούν οι προτάσεις της Κομισιόν 1,43 δις ευρώ ως χορηγίες και 1,08, δις ως δάνεια.

Παράλληλα, το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί κατόπιν άντλησης ποσών από την Κομισιόν, η οποία θα εκδώσει ομόλογα ωρίμανσης μέχρις 30 ετών στις αγορές με εγγύηση την αύξηση των ιδίων πόρων του επταετούς κοινοτικού προϋπολογισμού στο 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Ο τρόπος αυτός της χρηματοδότησης μέσω της Κομισιόν έχει σημασία, αφού δεν θα τεθεί θέμα περαιτέρω αύξησης των χρεών των κρατών μελών, τα οποία ως γνωστό έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Η διαδικασία δε, της αποπληρωμής των δανείων θα αρχίσει μετά το 2027, στο μεθεπόμενο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2057.

Επίσης, το κάθε κράτος-μέλος θα οικοδομεί το δικό του πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και χορηγήσεων αναλόγως των αναγκών του με βάση τα κονδύλια που θα παρασχεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν θα εγκρίνει τα προγράμματα των κρατών-μελών, προκειμένου να αρχίσει η ροή των κονδυλιών, ενώ ο έλεγχος θα ασκείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Επιπρόσθετα, ο αγροτικός τομέας θα στηρίζεται από το πλαίσιο ReactEu, οι επιχειρήσεις από το InvenstmentEu και η έρευνα, η καινοτομία και υγεία θα τυγχάνουν στήριξης από το πλαίσιο RescEu.

Οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είναι εμφανώς περισσότερο φιλόδοξες από ότι τις εισηγήσεις του γαλλογερμανικού άξονα αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία και Γερμανία εισηγήθηκαν 500 δις ευρώ ως χορηγίες και απέχουν οι προτάσεις της Κομισιόν, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από αυτές της Αυστρίας, της Ολλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας που επιθυμούν όπως το σύνολο αυτών των κονδυλίων που θα παρασχεθούν στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν ως δάνεια στα κράτη-μέλη, χωρίς κανένα ίχνος χορηγίας. 

Θα υπάρξει μια σκληρή μάχη μέχρι την έγκριση αυτού του πακέτου, το οποίο είναι προς συζήτηση και διαμόρφωση, ενώ αναμένεται να εμβολιαστεί από όλες αυτές τις τάσεις που επικρατούν στο παρασκήνιο.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι θα επιχειρηθούν δύο τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο ηγετών προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για συμφωνία επί του Ταμείου Ανάκαμψης και των κατευθυντήριων γραμμών τους προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνονται πληροφορίες που μεταδώσαμε χθες, σύμφωνα με τις οποίες στόχος είναι μια σύνοδος Κορυφής με φυσική παρουσία των ηγετών στις Βρυξέλλες, ώστε να κλειδώσει η επιδιωκόμενη συμφωνία στα τέλη Ιουνίου ή το αργότερο στις αρχές Ιουλίου, κάτι που σήμερα δήλωσε και επισήμως η Κομισιόν.

Να σημειωθεί, όλοι ηγέτες των κρατών-μελών, περιλαμβανομένου και του Πρόεδρου Αναστασιάδης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει με τηλεδιάσκεψη.

Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.