Κορωνοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 30,000 νεκρών σε όλο τον κόσμο

Πάνω 640.770 διαγνωσμένα κρούσματα σε 183 χώρες και εδάφη.

Οι νεκροί από την πανδημία Covid-19 ξεπέρασαν τις 30.000, τα δύο τρίτα εκ των οποίων έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 21.00 χθες (ώρα Κύπρου), υπήρχαν 30.003 θάνατοι και περισσότερα από 640.770 διαγνωσμένα κρούσματα σε 183 χώρες και εδάφη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτελεί παρά ένα κλάσμα του πραγματικού, αφού πολλές χώρες δεν προχωρούν σε διαγνωστικές εξετάσεις παρά μόνο σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία.

Τουλάχιστον 130.600 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Σε σύγκριση με τον προχθεσινό απολογισμό, χθες αναφέρθηκαν 3.417 νέοι θάνατοι και 68.734 κρούσματα. Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μέσα σε ένα 24ωρο είναι η Ιταλία (889), η Ισπανία (832) και οι ΗΠΑ (453).

Η Ιταλία μετρά 10.023 θανάτους και 92.472 κρούσματα, ενώ 12.384 από αυτούς τους ασθενείς ιάθηκαν.

Μετά την Ιταλία, οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ισπανία (5.690 θάνατοι, 72.248 κρούσματα), η ηπειρωτική Κίνα (3.295 θάνατοι, 81.394 κρούσματα), το Ιράν (2.517 θάνατοι, 35.408 κρούσματα) και η Γαλλία (2.314 θάνατοι, 37.575 κρούσματα). Στην Κίνα, 74.971 άνθρωποι ανέρρωσαν.

Όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, τα περισσότερα καταγράφονται στις ΗΠΑ (115.547).

Από προχθές μέχρι χθες, το Μπρουνέι, το Τόγκο, η Σρι Λάνκα, το Κατάρ και η Ιορδανία προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών που έχουν καταγράψει νεκρούς στο έδαφός τους.

Μέχρι τις 21.00 χθες βράδυ, η Ευρώπη αριθμούσε 21.334 θανάτους και 351.877 κρούσματα, η Ασία 3.742 θανάτους (103.943 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 2.592 θανάτους (43.414 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 1.950 θανάτους (120.981 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 242 θανάτους (12.315 κρούσματα), η Αφρική 128 θανάτους (4.103 κρούσματα) και η Ωκεανία 15 θανάτους (4.145 κρούσματα).

ΠΟΥ: 2.650 κρούσματα και 49 θάνατοι σε χώρες της Αφρικής

Ο νέος κορωνοϊός έχει πλέον διαδοθεί σε δεκάδες χώρες της Αφρικής, όπου έχουν καταγραφεί 2.650 κρούσματα και 49 θάνατοι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ΠΟΥ είναι έτοιμος να στηρίξει όλες τις χώρες στη μάχη τους απέναντι στον ιό, τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι χώρες που έχουν αδύναμα συστήματα υγείας θα πρέπει να δράσουν επιθετικά για να αναχαιτίσουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2, πρόσθεσε.

Κουβανοί γιατροί και στην Ανδόρα

Η Κούβα έστειλε χθες Σάββατο 39 στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της στο πριγκιπάτο της Ανδόρας, τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία η Κυβέρνηση της νήσου προσφέρει βοήθεια στο πλαίσιο του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Θα πάνε "σε μια χώρα που τους έχει ανάγκη, είναι μια απόφαση που πήραν προσωπικά και εθελοντικά", διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ο γιατρός Χόρχε Ντελγάδο, διευθυντής των κουβανικών υπηρεσιών διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας.

Με αυτή την ομάδα, η Κούβα έχει στείλει μέσα σε δέκα ημέρες 508 γιατρούς, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες σε άλλες χώρες, για να τις βοηθήσει στον αγώνα εναντίον του κορωνοϊού: στην Ιταλία και σε ένδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής, ανάμεσά τους τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Αϊτή.

Η ίδια η νήσος καταμετρά 119 κρούσματα μόλυνσης, ανάμεσά τους τρία θανατηφόρα.

Κίνα - νέοι θάνατοι, 45 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε πως κατέγραψε 45 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, αριθμό μειωμένο ελαφρά σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν την προηγουμένη, με όλες πλην μιας τις περιπτώσεις να είναι ταξιδιώτες που έφθασαν την κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Συνολικά 3.300 άνθρωποι έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, καθώς ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου διαπιστώθηκαν πέντε νέοι θάνατοι, όλοι στην επαρχία Χουμπέι, στην καρδιά της Κίνας, στην πρωτεύουσα της οποίας Ουχάν εξακριβώθηκε ότι ο SARS-CoV-2 μόλυνε άνθρωπο για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

Στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου είχαν μολυνθεί από τον ιό 81.439 άνθρωποι, βάσει της καταμέτρησης της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας.

Ελβετία - Τους 235 έφθασαν οι θάνατοι

Ο αριθμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ελβετία έφθασε τους 235 ενώ το σύνολο των κρουσμάτων είναι 13.213, ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Υγείας, αν και αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι χειρότεροι φόβοι τους δεν έχουν μέχρι σήμερα επαληθευθεί.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από τους 197 χθες, με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων μολύνσεων να αυξάνεται από τις 12.161.

Παναμάς - Τρεις νέοι θάνατοι, 115 νέα κρούσματα

Το παναμαϊκό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι επιβεβαιώθηκαν 115 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό και ότι άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη χώρα της κεντρικής Αμερικής που δοκιμάζεται πιο σκληρά αυξήθηκε έτσι σε 901, ενώ τα θύματα της πανδημίας του κορωνοϊού στον Παναμά έφθασαν πλέον τα 17.

Στο μεταξύ, η παναμαϊκή κυβέρνηση ανακοίνωσε εντέλει χθες Σάββατο ότι θα δώσει άδεια στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam, δεκάδες επιβαίνοντες πάνω στο οποίο έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό και τέσσερις έχουν πεθάνει, να περάσει τη διώρυγα του Παναμά.

Πρώτος θάνατος στη Νέα Ζηλανδία

Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας κατέγραψαν τον πρώτο θάνατο που οφείλεται στον κορωνοϊό, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε κατά 63 για να φθάσει τα 514 συνολικά, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος δημόσιας υγείας στο υπουργείο Υγείας Ασλεϊ Μπλούμφιλντ.

Κατά τον Μπλούμφιλντ, υπέκυψε μια ασθενής περίπου 70 ετών, που αρχικά είχε διαγνωστεί πως είχε γρίπη.

250 Ευρωπαίοι τουρίστες εγκατέλειψαν τη Νικαράγουα

Περίπου 250 Ευρωπαίοι τουρίστες που είχαν αποκλειστεί στη Νικαράγουα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αναχώρησαν χθες Σάββατο για τη Γερμανία, με ειδική πτήση αεροσκάφους που μίσθωσε το Βερολίνο με την υποστήριξη της ΕΕ, γνωστοποίησε η γερμανική πρεσβεία.

Οι τουρίστες, περίπου οι μισοί εκ των οποίων είναι υπήκοοι Γερμανίας, "ήταν αποκλεισμένοι στη Νικαράγουα εξαιτίας της διακοπής των εμπορικών πτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο", εξήγησε η πρεσβεία με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Καναδάς - Αποθεραπεύθηκε η σύζυγος του Πρωθυπουργού

Η Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό, η σύζυγος του πρωθυπουργού του Καναδά, γνωστοποίησε χθες Σάββατο ότι αποθεραπεύθηκε μετά τη μόλυνσή της από τον κορωνοϊό, εξέλιξη η οποία ανάγκασε τον επικεφαλής της Κυβέρνησης να τεθεί σε απομόνωση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

"Αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Έλαβα θετική διάγνωση από τον γιατρό μου" και τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Οτάβας, ανέφερε η Γκρεγκουάρ Τριντό σε ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το βράδυ του Σαββάτου.

Αυστρία - Για πρώτη φορά κάτω του 10% η ημερήσια αύξηση κρουσμάτων

Για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες,  που ισχύουν στην Αυστρία τα μέτρα  αντιμετώπισης του κορωνοϊού, το ποσοστό της ημερήσιας αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων  βρέθηκε το προηγούμενο εικοσιτετράωρο  κάτω από το 10%, συγκεκριμένα στο 8,06%,  γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο για τους ειδικούς.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, χθες το απόγευμα καταγράφονταν στην Αυστρία συνολικά 8.030 κρούσματα κορωνοϊού και 68 θάνατοι εξαιτίας του, με τα περισσότερα κρούσματα να υπάρχουν στα ομόσπονδα κρατίδια:  του Τιρόλου, συγκεκριμένα 1.849,  της `Ανω Αυστρίας  (1.337),  Κάτω Αυστρίας (1.262), Βιέννης (1.067), Στυρίας (848). 

Το Σάββατο νοσηλεύονταν σε όλη την  Αυστρία συνολικά 839 άνθρωποι,  από αυτούς οι 135  σε μονάδα εντατικής θεραπείας, συνολικά 410 νοσούντες τις τελευταίες εβδομάδες  έχουν μέχρι σήμερα αποθεραπευτεί, ενώ  στη χώρα έχουν διενεργηθεί έως τώρα πάνω από 43.000 τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού.

Λιβύη - Δύο νέα κρούσματα σε Τρίπολη και τη Μιζράτα

Άλλα δύο κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 επιβεβαιώθηκαν στη Λιβύη, μετά το πρώτο που είχε εντοπιστεί στις αρχές της εβδομάδας, με τους διεθνείς οργανισμούς να προειδοποιούν ότι θα επέλθει καταστροφή στη χώρα αν εξαπλωθεί η ασθένεια.

Τα δύο νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Τρίπολη και τη Μιζράτα, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Το πρώτο κρούσμα ήταν ένας άνδρας που είχε επιστρέψει πρόσφατα στη Λιβύη από το εξωτερικό.

Ινδία - Σε καραντίνα 15.000 άνθρωποι


Τουλάχιστον 15.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα στη βόρεια Ινδία, αφού ενδέχεται να μολύνθηκαν όλοι τους από τον SARS-CoV-2 από έναν Σιχ γκουρού ο οποίος υπέκυψε στην ασθένεια και φέρεται ότι ήταν "υπερδιασπορέας" του νέου κορωνοϊού.

Μετά την επιστροφή του από την Ιταλία (το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη) και τη Γερμανία, ο 70χρονος γκουρού πήγε να κηρύξει σε καμιά δεκαπενταριά χωριά στο κρατίδιο Παντζάμπ. Λίγο αργότερα ασθένησε και πέθανε.

Αυστραλία - Μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης

Ο ρυθμός μεάδοσης του νέου κορωνοϊού στην Αυστραλία έχει μειωθεί στο ήμισυ τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ενώ ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν επιπλέον 1,1 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (680 εκατ. δολάρια ΗΠΑ) για την επέκταση της τηλεϊατρικής και άλλων ιατρικών υπηρεσιών.

Ο Μόρισον δήλωσε ότι η ημερήσια αύξηση τις τελευταίες ημέρες κυμάνθηκε περί το 13-15% από 25-30% πριν από μία εβδομάδα, γεγονός που δείχνει ότι αποδίδουν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο Υπουργός Υγείας της Αυστραλίας Γκρεγκ Χαντ δήλωσε στην ίδια ενημέρωση ότι υπάρχουν κάποια "θετικά πρώτα στοιχεία για εξομάλυνση της καμπύλης" εξάπλωσης της COVID-19.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας, έχουν καταγραφεί 3.809 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Αυστραλία έως νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), δηλαδή 431 περισσότερα από χθες.

Δεκατέσσερις θάνατοι θεωρείται πως οφείλονταν στον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ενώ μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ακόμη δύο θανάτους σήμερα το πρωί.

Νότια Αφρική - Αστυνομικοί άνοιξαν πυρ σε σουπερμάρκετ

Αστυνομικοί στη Νότια Αφρική άνοιξαν πυρ, με πλαστικές σφαίρες, προκειμένου να διαλύσουν ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από ένα σουπερμάρκετ στο Γιοχάνεσμπουργκ, παραβιάζοντας τα μέτρα καραντίνας.

Οι πελάτες -200-300 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και αρκετές γυναίκες και παιδιά- σχημάτιζαν ουρά από το πρωί έξω από το σουπερμάρκετ στη φτωχογειτονιά Γεοβίλ, στο κέντρο της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, όμως δεν τηρούσαν τις αποστάσεις μεταξύ τους.

Περού - Ποινική ασυλία για στελέχη στρατού

Οι περουβιανοί στρατιωτικοί και αστυνομικοί οι οποίοι αναπτύχθηκαν και περιπολούν για να επιβάλλουν την εφαρμογή των περιορισμών της κίνησης των πολιτών στο πλαίσιο των μέτρων που αποφασίστηκε να ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από την Κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα θα έχουν πλήρη ασυλία από ποινικές διώξεις σε περίπτωση που σκοτώσουν "σε νόμιμη άμυνα", σε κατάσταση "κινδύνου", γνωστοποίησαν οι αρχές χθες Σάββατο.


"Το προσωπικό των ένοπλων δυνάμεων και της εθνικής αστυνομίας του Περού απαλλάσσεται από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη κατά την άσκηση των καθηκόντων του όπως ορίζονται από το Σύνταγμα" αν σε αντίδραση σε κατάσταση κινδύνου "προκαλούν τραυματισμούς ή τον θάνατο" παραβάτη, αναφέρει νόμος που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το Περού καταμετρά 671 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και 16 θανάτους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία.

Μεξικό – Έκκληση στους πολίτες να μείνουν σπίτι για ένα μήνα

Ο Υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες-Γκατέλ ζήτησε χθες Σάββατο όλοι οι πολίτες της χώρας να μείνουν σε περιορισμό στα σπίτια τους για έναν μήνα, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού, που εξαπλώνεται ταχύτατα.

Σύμφωνα με τις μεξικανικές υγειονομικές αρχές, ως χθες Σάββατο καταγράφονταν στο Μεξικό συνολικά 848 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 - 131 περισσότερα από ό,τι την προηγουμένη - και 16 θάνατοι, τέσσερις περισσότεροι σε σύγκριση με την Παρασκευή.

Βραζιλία – Καραντίνα

Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας απαγόρευσε χθες στην Κυβέρνηση του Προέδρου Ζαίχ Μπολσονάρου να διαδίδει μηνύματα που έρχονται σε αντίθεση με τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας Covid-19.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, 3.417 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 και 97 πέθαναν.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.