Τουρκία: Πλεόνασμα στα κρατικά της έσοδα τον Ιανουάριο λόγω της καταβολής νωρίτερα του μερίσματος της ΚΤ

Ενισχύθηκαν τα κρατικά έσοδα της Τουρκίας τον Ιανουάριο λόγω της καταβολής νωρίτερα, από ότι συνηθίζεται, του μερίσματος που δικαιούται να λαμβάνει το τουρκικό κράτος από τα κέρδη που καταγράφει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει σε δημοσίευμα του, με τίτλο «Τα δημόσια οικονομικά της Τουρκίας κατέγραψαν πλεόνασμα τον Ιανουάριο λόγω των κερδών της Κεντρικής Τράπεζας», ότι η κεντρική Κυβέρνηση παρουσίασε τον Ιανουάριο δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους 21,5 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (3,6 δισεκατομμύρια δολάρια), σε σύγκριση με πλεόνασμα ύψους 5,09 δισ. λιρών τον περσινό Ιανουάριο, προσθέτοντας πως το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών έλαβε τον Ιανουάριο, νωρίτερα από ότι συνηθίζεται, το μερίδιό του από τα ετήσια κέρδη που κατέγραψε η νομισματική αρχή το 2019.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως για ολόκληρο το 2019 η Τουρκία είχε παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 123,7 δισ. λιρών και σημειώνει πως το μέρισμα που θα διανέμει στους μετόχους της η τουρκική Κεντρική Τράπεζα για τα κέρδη του 2019 ανέρχεται συνολικά στα 40,5 δισ. τουρκικές λίρες.

Ιστορικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η καταβολή μερίσματος στο τουρκικό κράτος γίνεται μετά την ετήσια συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιείται τον Απρίλιο, κάθε έτους, ωστόσο, η τράπεζα πραγματοποίησε έκτακτες συνεδρίες εντός Ιανουαρίου για να μπορέσει να καταβάλει νωρίτερα, σε σχέση με πέρσι, το μέρισμα στα κρατικά ταμεία.

Αναφορικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία, οι δαπάνες εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων, σύμφωνα με το Bloomberg, αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, κατά 4%, στα 87,9 δισ. λίρες, ενώ τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 21,1%, σε 67,4 δισ. λίρες, σε σύγκριση με 55,7 δισ. λίρες το προηγούμενο έτος.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει πως ένα μέρος της αύξησης των εσόδων πιθανόν να σχετίζεται με τους φόρους που κατέβαλε η κεντρική τράπεζα.

Τέλος, το Bloomberg αναφέρει επίσης ότι τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 26% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υποδεικνύοντας σημαντική αύξηση σε πραγματικούς όρους μετά την προσαρμογή τους, με βάση τον πληθωρισμό ύψους 12,2%.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.