Σήμερα η έγκριση συμπερασμάτων των ηγετών της ΕΕ για το «παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης»

Το βράδυ η τυπική έγκριση των συμπερασμάτων με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Έτοιμοι να κηρύξουν παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, με βάση την οποία ορίζουν θαλάσσια σύνορα παραβιάζοντας την κυριαρχία άλλων χωρών της περιοχής, είναι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων που αποκάλυψε ο ΑΝΤ1 αναμένει την σφραγίδα των Ευρωπαίων ηγετών.

Συγκεκριμένα, το λεκτικό συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θεωρείται ουσιαστικά κλειστό. Για πρώτη φορά τα κράτη μέλη στο ανώτατο δυνατό πολιτικό επίπεδο θα αδειάσουν το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας - Λιβύης παίρνοντας σαφή θέση ότι δεν είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο, ότι παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και ότι είναι ανυπόστατο.

Σημειώνεται δε, πως το προσχέδιο αυτό εκτιμάται ότι ανακλά τις απαιτούμενες ισορροπίες, ενώ σύμφωνα με έγκυρη πηγή δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί όταν θα τεθεί προς τυπική έγκριση ενώπιον των ηγετών των κρατών μελών. Αυτό θα γίνει σήμερα το βράδυ στο πλαίσιο του δείπνου της Συνόδου Κορυφής με τη συμμετοχή και του Προέδρου Αναστασιάδη.

Επίσημος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μίλησε στα ΜΜΕ, υπό την προϋπόθεση τήρησης της ανωνυμίας του, επεσήμανε ότι «πιστεύω θα γίνει αποδεκτή από όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αναφορά που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων».

Αξίζει να αναφερθεί, ότι έχουν γίνει ήδη προκαταρτικές συζητήσεις και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που παραπέμπει σε μια εικόνα γενικής μάλλον αποδοχή του κειμένου.


Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.