Παράνομο και νομικά άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης [ΒΙΝΤΕΟ]

Παράνομο και συνεπώς άκυρο χαρακτηρίζεται το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης στο πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων του μεθαυριανού Συμβουλίου Κορυφής, με το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει για πρώτη φορά θέση έναντι των μεθοδεύσεων της Άγκυρας.

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίζεται σε τρεις κατευθύνσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να πάρει για πρώτη φορά θέση για το νομικά ανυπόστατο μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη.

Το προσχέδιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο εξασφάλισε ο ΑΝΤ1, επισημαίνει τα εξής τρία στοιχεία:

- Πρώτο, το μνημόνιο «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών»

- Δεύτερο, «δε συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας»

- Και τρίτο, «δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη»

Πέρα τούτον, το προσχέδιο συμπερασμάτων επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε ότι αφορά αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας.

Επιπλέον, περιλαμβάνει άλλη μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και γενικότερα στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Παύλος Ξανθούλης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.