Οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ

Οι 4 τροπολογίες εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Ζάεφ και κατατίθενται άμεσα στην Βουλή.

Τις προωθούμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενέκρινε την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, οι συνταγματικές τροπολογίες θα είναι συνολικά τέσσερις και θα κατατεθούν άμεσα στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστούν από τη Βουλή των Σκοπίων.

Οι τροπολογίες, όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, είναι «διατυπωμένες με απλό και σαφή τρόπο και σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα».

Η πρώτη τροπολογία αφορά την αλλαγή της ονομασίας της χώρας από «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η νέα ονομασία, όπως ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ, θα αναφέρεται σε κάθε άρθρο του Συντάγματος, εκτός του άρθρου 36, «λόγω της ιστορικής του διάστασης».

Η δεύτερη τροπολογία αφορά το προοίμιο του Συντάγματος, με εξειδίκευση στην αναφορά «ASNOM» (σ.σ. Αντιφασιστική Συνέλευση για την Λαϊκή Απελευθέρωση της Μακεδονίας), ενώ σ’ αυτό (σ.σ. προοίμιο) θα περιλαμβάνεται και η ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας (2002), με την οποία δόθηκε τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Με την τρίτη τροπολογία προστίθεται παράλληλα, η αναφορά ότι η χώρα σέβεται την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία των γειτονικών χωρών.  Μ’ αυτήν, εξήγησε ο Ζάεφ, «παρέχονται ισχυρότερες εγγυήσεις για τον σεβασμό και το απαραβίαστο των συνόρων με την Ελλάδα, αν και ισχύει για όλες τις χώρες με τις οποίες συνορεύει η ΠΓΔΜ».

Στην τέταρτη τροπολογία, όπως έσπευσε να προσθέσει, «πέραν του ότι επιβεβαιώνεται η μακεδονική ταυτότητα, αναφέρεται πως η χώρα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των πολιτών της, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν στο εξωτερικό, και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα τους».

Όπως διευκρίνισε μάλιστα, η τροπολογία αυτή αναφέρεται στη διασπορά της χώρας, όπου η φροντίδα του κράτους γι’ αυτήν, θα πραγματοποιείται εφεξής με ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό τρόπο.

Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του συντάγματος, απαιτούνται ακόμη δύο ψηφοφορίες στη Βουλή της ΠΓΔΜ, με την πρώτη να προϋποθέτει τη στήριξη του ½ των βουλευτών και τη δεύτερη των 2/3 των βουλευτών.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.