Νέο αεροπορικό επεισόδιο Τουρκίας - Συρίας

Ένταση στο «κόκκινο» και διπλωματικός «πυρετός» στη σκιά της κατάρριψης του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-4 P, με την Άγκυρα και τη Δαμασκό να δίνουν αντικρουόμενες εκδοχές για το επεισόδιο. Εν τω μεταξύ ενα νέο αεροπορικό επεισόδιο ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, χωρίς θύματα ούτε υλικές ζημιές, σημειώθηκε πάνω από τη Μεσόγειο. 
 
Ενα αεροπλάνο έρευνας και διάσωσης του τουρκικού στρατού, που συμμετείχε στις έρευνες για τους δύο πιλότους του F-4, εγκλωβίσθηκε από ένα συριακό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τελευταίο στάδιο πριν από τα πυρά, εξήγησε η ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. 
 
Δεν είναι γνωστό αν το αεροπλάνο βρισκόταν τη στιγμή του επεισοδίου αυτού μέσα στο συριακό εναέριο χώρο, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τη συριακή ακτή, ή στο διεθνή εναέριο χώρο. 
 
Το επεισόδιο αυτό, το οποίο σημειώθηκε την Παρασκευή ή το Σάββατο, αναφέρθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στους διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη διάρκεια μιας συνόδου την Κυριακή στην ʼγκυρα, διευκρινίσθηκε απ' αυτή την πηγή. 
Eν τω μεταξύ κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων σήμερα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν την ʼγκυρα να επιδείξει ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ενώ αποφασίστηκαν και νέες κυρώσεις σε βάρος του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ. 
 
Και όλα αυτά λίγες ώρες πρίν την αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ όπου η Τουρκία ίσως κάνει επίκληση του ʼρθρου 5 που προβλέπει συντονισμένη αντίδραση της βορειοατλαντικής Συμμαχίας εναντίον της Συρίας. 
 
Νωρίτερα σήμερα.

Ένα νέο αεροπορικό επεισόδιο ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία, χωρίς θύματα ούτε υλικές ζημιές, σημειώθηκε πάνω από τη Μεσόγειο μετά τη συντριβή ενός τουρκικού στρατιωτικού αεροπλάνου F-4, το οποίο κατερρίφθη την Παρασκευή από τη Συρία.

Όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, ένα αεροπλάνο έρευνας και διάσωσης Casa CN-235 του τουρκικού στρατού, που συμμετείχε στις έρευνες για τους δύο πιλότους του F-4, εγκλωβίσθηκε από ένα συριακό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τελευταίο στάδιο πριν από τα πυρά.

Αυτό το σύστημα άμυνας περιλαμβάνει ένα ραντάρ και πυραύλους. "Όταν ένα αεροπλάνο εγκλωβίζεται από ένα σύστημα άμυνας, ειδοποιείται από τα όργανά του και αυτό ακριβώς συνέβη", διευκρινίσθηκε.
 
Δεν είναι γνωστό αν το αεροπλάνο βρισκόταν τη στιγμή του επεισοδίου αυτού μέσα στο συριακό εναέριο χώρο, δηλαδή σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων (περίπου 22 χλμ.) από τη συριακή ακτή, ή στο διεθνή εναέριο χώρο.
 
Το επεισόδιο αυτό, το οποίο σημειώθηκε την Παρασκευή ή το Σάββατο, αναφέρθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στους διπλωμάτες των χωρών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στη διάρκεια μιας συνόδου την Κυριακή στην Άγκυρα, διευκρινίσθηκε απ' αυτή την πηγή.
 
Ένα τουρκικό F-4 κατερρίφθη την Παρασκευή από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα ενώ, σύμφωνα με την Άγκυρα, πραγματοποιούσε εκπαιδευτική αποστολή, δεν ήταν οπλισμένο και βρισκόταν στο διεθνή εναέριο χώρο, αφού είχε μπει για λίγο στο συριακό εναέριο χώρο. Οι δύο πιλότοι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.
 
Έπειτα από το επεισόδιο αυτό, η Τουρκία ζήτησε να συνεδριάσει επειγόντως με τους συμμάχους της του ΝΑΤΟ, κάτι που θα γίνει αύριο στις Βρυξέλλες.
 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.