Απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα του Ολάντ

Το Σοσιαλιστικό κόμμα και οι πιο στενοί σύμμαχοί του (χωρίς να προσμετρώνται οι Πράσινοι) καταλαμβάνουν την απόλυτη πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, με 314 έδρες επί συνόλου 577, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών για την μητροπολιτική Γαλλία και τις υπερπόντιες κτήσεις και τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα για τις ψήφους των Γάλλων του εξωτερικού. 
 
Το Σοσιαλιστικό κόμμα καταλαμβάνει 280 έδρες, τα διάφορα σχήματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς 22, η ριζοσπαστική αριστερά 12, ή συνολικά 314 έδρες. Οι οικολόγοι πράσινοι (EELV) καταλαμβάνουν 17 έδρες, το Αριστερό Μέτωπο 10 και οι αυτονομιστές από την Μαρτινίκα 2, κάτι που σημαίνει πως το σύνολο των αριστερών κομμάτων έχει 343 έδρες.
 
Η συντηρητική Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) καταλαμβάνει 194 έδρες, το Νέο Κέντρο και τα διάφορα κεντρώα σχήματα 14, το MoDem 2, τα διάφορα κόμματα της δεξιάς 15 και τα πιο συντηρητικά σχήματα 6, δηλαδή συγκροτείται ένα σύνολο 229 εδρών για την δεξιά. Η ακροδεξιά καταλαμβάνει 3 έδρες, με το Εθνικό Μέτωπο να καταλαμβάνει 2.
 
Σχεδόν ενάμισι μήνα μετά τη νίκη του επί του Νικολά Σαρκοζί που επανέφερε την αριστερά στο Ελιζέ έπειτα από 17 χρόνια, ο Φρανσουά Ολάντ θα έχει λοιπόν τα χέρια ελεύθερα προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, της δημοσιονομικής μεταρρύθμισης και της βιομηχανικής ανάκαμψης.
 
Η απόλυτη πλειοψηφία τον απαλλάσσει κυρίως από την υποχρέωση να συμβιβαστεί με το Μέτωπο της Αριστεράς (ριζοσπαστική αριστερά) σε θέσεις που απομακρύνονται από τις δικές του στα θέματα της Ευρώπης και της οικονομίας. Αυτό ήταν ένα από τα κύρια διακυβεύματα της ψηφοφορίας. 
 
Η επικεφαλής του PS Μαρτίν Ομπρί ευχαρίστησε τους Γάλλους για "αυτή την εμπιστοσύνη". Μας "υποχρεώνει να μας τιμά. Είναι για μας καθήκον να πετύχουμε", είπε. "Αυτή η νέα ισχυρή και ευρεία πλειοψηφία θα μας επιτρέψει να ψηφίσουμε τους νόμους της αλλαγής και μας επιφορτίζει με μεγάλες ευθύνες στη Γαλλία και στην Ευρώπη", σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.
 
Η κυβέρνηση θα μπορέσει έτσι να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και επίσης να πάρει αντιδημοφιλή μέτρα προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευση της Γαλλίας να επαναφέρει το δημοσιονομικό έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013.
 
Στη δεξιά, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ παραδέχθηκε ότι η παράταξή του υπέστη μια "καθαρή ήττα". Ενώ οι σοσιαλιστές είχαν ήδη την πλειοψηφία στη Γερουσία, στις περισσότερες περιοχές και τις μεγάλες πόλεις, ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Ζαν-Φρανσουά Κοπέ επέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να προτρέπει τους ψηφοφόρους να μην βάλουν όλες τις εξουσίες στα χέρια τους "γιατί το κόστος που θα πληρωθεί θα είναι τραγικό για τη χώρα".
 
Εδώ και μήνες, η δεξιά κινδυνολογεί περί μιας αποτυχίας του κράτους όπως στην Ελλάδα. Από τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Ολάντ θα συμμετάσχει σε μία σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μεξικό, στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η κρίση στην ευρωζώνη, προτού συνεχίσει, κυρίως με τη γερμανίδακαγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ευαίσθητες συζητήσεις για τη δημοσιονομική λιτότητα και την ανάπτυξη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας αποφασιστικής ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 28 και 29 Ιουνίου.
 
Ενισχυμένη από το ιστορικό ποσοστό που έλαβε στις προεδρικές εκλογές (17,9%) και το 13,6% στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η ακροδεξιά επανήλθε στην Εθνοσυνέλευση, από την οποία απουσίαζε από το 1998. Ωστόσο η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ηττήθηκε "με διαφορά μερικών ψήφων", σύμφωνα με τον σοσιαλιστή αντίπαλό της Φιλίπ Κεμέλ στο οχυρό της Ενάν-Μπομόν (βόρεια Γαλλία).
 
Πέρα από τη μονομαχία αριστερά-δεξιά, μια εκλογική περιφέρεια τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή: εκείνη της Λα Ροσέλ (δυτικά) όπου η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην υποψήφια των Σοσιαλιστών για την προεδρία το 2007 και πρώην σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ, ηττήθηκε από έναν "αντάρτη" του PS (58% έναντι 42%). Εμφανώς προσβεβλημένη, κατήγγειλε μια "προδοσία".
 
Η πολιτική μοίρα της μητέρας των τεσσάρων παιδιών του προέδρου πήρε μια αισθηματική τροπή ανάμεσα στους δύο γύρους όταν η τωρινή σύντροφος του αρχηγού του κράτους, η Βαλερί Τριερβελέρ, εξέφρασε μέσω του Twitter την υποστήριξή της στον αντίπαλό της. Η υπόθεση προκάλεσε έκπληξη και αποτελεί το πρώτο φάλτσο στην προεδρία που ο Φρανσουά Ολάντ θέλει να είναι "κανονική".
 
Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, που είχε έρθει τρίτος στις προεδρικές εκλογές του 2007, υπέστη κι αυτός ήττα στην Πο (νοτιοδυτικά). 
 
 
Σημειώνεται ότι και οι 24 υπουργοί που ήταν υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία εξελέγησαν κι έτσι ο ανασχηματισμός της πρώτης κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ την επομένη των εκλογών αναμένεται να είναι πολύ πιο περιορισμένος από ό,τι αναμενόταν. Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είχε ανακοινώσει πως οι υπουργοί που δεν θα εκλέγονταν θα έπρεπε να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση.
 
Ο Ζαν-Μαρκ Ερό και πέντε υπουργοί εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο: Λοράν Φαμπιούς (Εξωτερικών), Βικτορίν Λουρέλ (Υπερπόντιων Κτήσεων), Ντελφίν Μπατό (αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης), Μπερνάρ Καζνέβ (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και Φρεντερίκ Κουβιλιέ (Μεταφορών).
 
Ο υπουργός Γεωργίας Στεφάν Λε Φολ κέρδισε τη δεξιά στην πρώην εκλογική περιφέρεια του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν στη Σαρτ (δυτική Γαλλία).
 
Ο Πιερ Μοσκοβισί, υπουργός Οικονομικών, εξελέγη με 49% των ψήφων έχοντας ως αντιπάλους υποψηφίους της δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου. Στην ίδια περιοχή, η υπουργός Πολιτισμού Ορελί Φιλιπετί, νίκησε τον δεξιό αντίπαλό της με 59% των ψήφων.
 
Ωστόσο, δύο προσωπικότητες της αριστεράς ηττήθηκαν: η πρώην υποψήφια για την προεδρία Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο σοσιαλιστής πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ, 72 ετών.
 
Η νέα Εθνοσυνέλευση θα συγκληθεί σε έκτακτη σύνοδο από τις αρχές Ιουλίου προκειμένου να ξεκινήσει τις πρώτες μεταρρυθμίσεις. Κάποιες αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης του Ζαν-Μαρκ Ερό αναμένεται επίσης να επέλθουν στη διάρκεια της εβδομάδας που αρχίζει σήμερα. 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.