Γράφτηκε ιστορία στη Σιγκαπούρη με την πρώτη συνάντηση Τραμπ - Κιμ

Υπέγραψαν συμφωνία για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου και την οικοδόμηση νέας βάσης στις σχέσεις τους.

Με τα μάτια της ανθρωπότητας στραμμένα στη Σιγκαπούρη Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ ούν έγραψαν ιστορία Νοτιοκορεάτες και πολίτες από όλα τα κράτη του κόσμου διέκοψαν ότι έκαναν εκείνη την ώρα για να παρακολουθήσουν την υπογραφή της συμφωνίας που μειώνει τις πιθανότητες ενός πυρηνικού ολέθρου.

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βορείου Κορέας, υπέγραψαν κοινή δήλωση, με τέσσερα βασικά σημεία, ανοίγοντας το δρόμο για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου.

Πρώτον, οι δύο χώρες δεσμεύονται να χτίσουν τις σχέσεις τους σε νέα βάση, συνάδουσα με την επιθυμία των λαών τους για ειρήνη και ευημερία.

Δεύτερον, δεσμεύονται να οικοδομήσουν ένα διαρκές και σταθερό καθεστώς ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Τρίτον, επαναβεβαιώνουν τη Διακήρυξη της Πανμουντζομ σύμφωνα με την οποία η Λαϊκή Δημοκρατία της Βορείου Κορέας δεσμεύεται να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση στην Κορεατική Χέρσονησο.

Τέταρτο, οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν για την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων και αγνοουμένων που προέκυψαν από τον Κορεατικό πόλεμο.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, παραχώρησε διάσκεψη τύπου, εξηγώντας ότι η αναφορά σε παραχώρηση εγγυήσεων προς τη Βόρεια Κορέα από τη χώρα του σημαίνει τέλος στα στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότιο Κορέα.

Όπως είπε «Αυτή τη στιγμή έχουμε 32,000 στρατιώτες στη Νότιο Κορέα και θα ήθελα να μπορώ να τους φέρω πίσω. Αλλά αυτό δεν είναι μέρος της εξίσωσης τώρα. Σε κάποια φάση ελπίζω ότι θα είναι αλλά δεν είναι τώρα. Θα σταματήσουμε τα στρατιωτικά γυμνάσια, κάτι που θα μας εξοικονομήσει τεράστια ποσά. Συν το ότι πιστεύω ότι είναι πολύ προκλητικά.»

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών σημείωσε ότι το Βορειοκορεάτικο καθεστώς έχει δεσμευτεί για την καταστροφή των χώρων πυρηνικών δοκιμών.

 «Έχουν διασφαλίσει την παύση όλων των πυραύλων και πυρηνικών δοκιμών. Διασφάλισαν το κλείσιμο του μοναδικού χώρου δοκιμών πυρηνικών. Και των τριών. Βρίσκονται σε κοινή περιοχή. Έχουν αναλάβει δέσμευση να κλείσουν τον χώρο δοκιμών πυραυλικών συστημάτων. Η διαδικασία τώρα θα προχωρήσει. Και θα εκπλησσόμουν εάν δεν έχουν ξεκινήσει ήδη. Έχουν ξεκινήσει. Κατέστρεψαν τους χώρους δοκιμής.»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει δεσμευτεί για την επιστροφή των λειψάνων 6,000 Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στον Κορεατικό πόλεμο.

Αναφορικά με την έλλειψη ρητών αναφορών σε χρονοδιαγράμματα εφαρμογής των συμφωνηθέντων, ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι στόχος είναι να καταστραφούν οι πυρηνικές δυνατότητες της Βορείου Κορέας το συντομότερο επιστημονικά δυνατό, υπό την επίβλεψη αμερικανών και διεθνών παραγόντων και οργανισμών.

 «Οι κυρώσεις θα αρθούν όταν εμείς είμαστε βέβαιοι ότι τα πυρηνικά δεν αποτελούν πλέον ζήτημα. Οι κυρώσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Αλλά θα αρθούν σε εκείνο το σημείο. Ελπίζω ότι θα είναι σύντομα. Όπως γνωρίζετε και όπως είπα, οι κυρώσεις προς το παρόν παραμένουν.»

Ερωτηθείς σχετικά, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι εν ευθέτω χρόνο θα προσκαλέσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στην Ουάσιγκτον και ότι θα αποδεχόταν αντίστοιχη πρόσκληση.

Μάλιστα δεν απέκλεισε στο μέλλον να γίνει και ανταλλαγή πρέσβεων στις δύο πρωτεύουσες.


Νεοκλής Νεοκλέους

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.