Αμετακίνητη η Τεχεράνη για τα πυρηνικά

 Το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει το δικαίωμά του για εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά θα μπορούσε να δείξει ευελιξία στο επίπεδο εμπλουτισμού.

 
O πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί, λίγες ημέρες πριν από τις διαπραγματεύσεις με τις μεγάλες δυνάμεις στη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ότι το  κοινοβούλιο  δεν έχει το δικαίωμα να κάνει υποχωρήσεις σχετικά με τα δικαιώματα του Ιράν στο πλαίσιο της Συνθήκης μη διάδοσης.
 
"Όμως το Ιράν μπορεί να καθορίσει το επίπεδο εμπλουτισμού του ουρανίου, ανάλογα με τις ανάγκες του", πρόσθεσε, ανοίγοντας την πόρτα σε έναν πιθανό συμβιβασμό στο θέμα αυτό.
 
Ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ και άλλοι ιρανοί ηγέτες έχουν τονίσει τους τελευταίους μήνες πως η Τεχεράνη θα μπορούσε να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 20%, αν οι μεγάλες δυνάμεις αναγνωρίσουν τα πυρηνικά της δικαιώματα.
 
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των ιρανών διαπραγματευτών Σαΐντ Τζαλιλί δήλωσε πως οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και στην Ομάδα 5+1 την επόμενη εβδομάδα στη ρωσική πρωτεύουσα θα πρέπει να μεταδοθούν ζωντανά, μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.
 
"Η δύναμή μας είναι η λογική μας και για το λόγο αυτό λέμε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να μεταδοθούν ζωντανά ώστε να μπορέσει η κοινή γνώμη να κρίνει από μόνη της", υπογράμμισε ο Τζαλιλί.
 
Το Ιράν δεν έχει τίποτε να κρύψει και επιμένει στην αναγνώριση των πυρηνικών δικαιωμάτων του ως βασική προϋπόθεση για τις συνομιλίες και την συνεργασία, πρόσθεσε ο ίδιος."Το Ιράν έχει υπογράψει τη Συνθήκη μη διάδοσης και δέχεται να αντιμετωπίζεται ως εξαίρεση ή να έχει λιγότερα δικαιώματα και περισσότερες υποχρεώσεις", κατέληξε.
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.