Μαύρα σύννεφα γύρω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας

Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται γύρω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, το 2018. Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η Βουλγαρία που αναλαμβάνει την Προεδρία την 1η Ιανουαρίου δεν προτίθεται να προωθήσει διαπραγματευτικά κεφάλαια, αλλά ούτε και την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2018, η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς την προεδρία αναλαμβάνει η Αυστρία.

Το σημείο μηδέν αναμένεται να προσεγγίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, το 2018.

 Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η Βουλγαρία, η οποία αναλαμβάνει τη προεδρία του Συμβουλίου την 1η Ιανουαρίου, έχει ήδη ενημερώσει τη Λευκωσία ότι με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα και την κατάλυση του κράτους δικαίου στη Τουρκία, δεν προτίθεται να προωθήσει το άνοιγμα τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Η Σόφια, δεν προτίθεται επίσης να προωθήσει ούτε την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης, στην οποία επενδύει ο Ταγίπ Ερντογάν προσβλέποντας σε υπερδιπλασιασμό του όγκου εμπορικών συναλλαγών με την Ευρώπη, που υπολογίζεται σε 140 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη πιο δύσκολη προοιωνίζεται η κατάσταση για τη Τουρκία, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όταν η Αυστρία θα αναλάβει τα ηνία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αυστρία, είναι το μοναδικό κράτος-μέλος που ζητά ακόμη και τη διαγραφή της έννοιας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και συνεπώς, η Βιέννη δεν αναμένεται να προωθήσει κανένα από τα τουρκικά ντοσιέ εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πυξίδα για τις εξελίξεις η έκθεση


Σημείο καμπής για όλες τις εξελίξεις αναμένεται πάντως να αποτελέσει η 17η Απριλίου, οπότε η Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 προσανατολίζεται να εκδώσει την ετήσια έκθεσή της για τη Τουρκία. Η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να αποτελέσει «πυξίδα» για τις εξελίξεις.

Ήδη, κάποια κράτη-μέλη, με πρωτοστάτη τη Βρετανία, επιδιώκουν να προσφέρουν σωσίβιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και συνεπώς προσδοκούν σε μια έκθεση «παράθεσης γεγονότων» εκ μέρους της Κομισιόν, χωρίς «αιχμηρές συστάσεις», που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφετηρία συζητήσεων για επίσημη αναστολή της ενταξιακής διαδικασίας.

Παύλος Ξανθούλης

ΘΩΜΑΣ

24/12/2017>09:29

ΔΗΛΑΔΗ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝΕ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΝΕ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ. ΕΣΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΤΕ ΝΑ ΚΑΛΟΠΙΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΛΥΚΟ, ΤΑϊΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΕ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΕΙ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΗΠΑ, ΑΓΓΛΙΑΣ, ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΛΠ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΒΑΛΟΥΝΕ ΠΡΟΣΚΟΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.