Οργή της Άγκυρας για το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ

Έκλεισε συνοριακή πύλη των δύο χωρών η Τουρκία. Σφοδρή επίθεση του ΥΠΕΞ στους οργανωτές.

Η Τουρκία έκλεισε μονομερώς σήμερα στις 08:00 το συνοριακό σημείο Χαμπούρ και έτσι δεν επιτρέπεται η διέλευση φορτηγών και οχημάτων από το βόρειο Ιράκ προς την Τουρκία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, οι τουρκικές Αρχές επιτρέπουν μόνο την διέλευση φορτηγών από την Τουρκία προς το Ιράκ.

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Άκυρο και ανυπόστατο το δημοψήφισμα στο βόρειο Ιράκ

Σε μία σκληρή ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις προειδοποιήσεις των Τούρκων πολιτικών, απειλεί με κυρώσεις την κουρδική διοίκηση του βορείου Ιράκ.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:

Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που διεξάγεται σήμερα (25 Σεπτεμβρίου) στην Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση Βορείου Ιράκ, είναι από νομικής άποψης άκυρα και ανυπόστατα. Δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εξέλιξη, η οποία στερείται νομικής βάσης και νομιμότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το σύνταγμα του Ιράκ.

Λυπούμαστε για αυτή την επιμονή της ηγεσίας της ΠΚΔ, η οποία ξεπερνά κάθε λογική, για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας ότι αυτό ενέχει κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο του Ιράκ, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

δημοψήφισμα - ανεξαρτησία - Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση - KRG

Η Τουρκία έχει τονίσει με κάθε τρόπο στην ΠΚΔ ότι προβαίνει σε ένα τεράστιο λάθος, που θα έχει το τίμημά του.  Στο πλαίσιο αυτό καθορίστηκαν, τόσο κατά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας όσο και κατά το υπουργικό συμβούλιο, που διεξήχθησαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, οι κυρώσεις που θα επιβληθούν εναντίον της ΠΚΔ.

Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα και ειδικά οι χώρες της περιοχής να τηρήσουν την προσέγγιση που έχουν εκφράσει μέχρι τώρα αναφορικά με το δημοψήφισμα και να μην αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτής της παράνομης ενέργειας.

Είναι άκρως απαραίτητο η ηγεσία της ΠΚΔ να σκεφτεί λογικά και να υιοθετήσει μία πολιτική που θα εξυπηρετεί τη μακρόχρονη ειρήνη και ευημερία όλου του ιρακινού λαού, από το να ασχολείται στο να αποκομίσει βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα και ουτοπικές επιθυμίες.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι θα πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο αλλά και από την εξουσία που μας παρείχε η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, σε περίπτωση που κάποια ακραία στοιχεία και τρομοκράτες θελήσουν να εκμεταλλευτούν τις καταστάσεις που θα δημιουργήσει το δημοψήφισμα ή αποπειραθούν να προβούν σε ενέργειες που έχουν στόχο την εθνική μας ασφάλεια.


το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.