Προσωπικά δεδομένα επιβατών από την Ε.Ε προς τις ΗΠΑ

Νέα συμφωνία υπέγραψαν ΕΕ και ΗΠΑ με την οποία προσωπικά δεδομένα Ευρωπαίων επιβατών, θα διαβιβάζονται προς τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 409 ψήφους υπέρ, 226 κατά και 33 αποχές ενέκρινε τη σχετική συμφωνία, η οποία θα έχει επταετή ισχύ.

Η συμφωνία θα πρέπει να έχει εγκριθεί επισήμως μέχρι τις 26 Απριλίου 2012 απ' όλους τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προηγουμένως, οι ευρωβουλευτές δεν ενέκριναν ψήφισμα, με το οποίο ζητούνταν να τεθεί η νομιμότητα της εν λόγω συμφωνίας υπό την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ενδεικτική του διχασμού που υπήρξε μεταξύ των ευρωβουλευτών για την υπερψήφιση ή καταψήφιση της σχετικής συμφωνίας (προϊόν 9ετούς διαπραγμάτευσης μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωκοινοβουλίου), είναι η δήλωση της εισηγήτριας της σχετικής έκθεσης, Ολλανδέζας ευρωβουλευτού των Φιλελευθέρων Σοφί ιντ Βελντ, η οποία και απέσυρε το όνομα της από την έκθεση.

Με βάση τη νέα συμφωνία, οι αμερικανικές Αρχές θα διατηρούν τους φακέλους με τα ονόματα και τα δεδομένα των επιβατών (PNR)) σε ενεργή βάση δεδομένων για πέντε έτη. Μετά τους πρώτους έξι μήνες της περιόδου αυτής, οι φάκελοι θα ''αποπροσωποποιούνται'', πράγμα που σημαίνει πως δεδομένα που αφορούν το όνομα του επιβάτη και τα στοιχεία επικοινωνίας του θα πρέπει να κωδικοποιούνται.

Κατά τη συμφωνία, μετά την παρέλευση της πενταετίας, τα δεδομένα θα μεταφέρονται σε ''αδρανή βάση δεδομένων'' για περίοδο δέκα ετών, για τη διεξαγωγή πρόσθετων ελέγχων, από περιορισμένο αριθμό εξουσιοδοτημένου προσωπικού.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την παρέλευση των δέκα ετών, ναι μεν τα δεδομένα που διατηρήθηκαν θα καθίστανται πλήρως ανώνυμα με τη διαγραφή όλων των σχετικών στοιχείων αλλά θα διατηρούνται σε ενεργή βάση δεδομένων, έως ότου η έρευνα τεθεί στο αρχείο, στοιχεία που αφορούν συγκεκριμένες υποθέσεις.

Η αρμόδια Κοινοτική Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ υπεραμύνθηκε της ανάγκης υπερψήφισης της σχετικής έκθεσης, υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα PNR θα χρησιμοποιούνται κυρίως για την πρόληψη, ανίχνευση, διερεύνηση και δίωξη τρομοκρατικών και άλλων σοβαρών διασυνοριακών εγκλημάτων.

Διατύπωση που περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, με τη διευκρίνιση ότι, ως σοβαρά εγκλήματα ορίζονται, υπό το αμερικανικό δίκαιο, τα εγκλήματα που τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 ετών καθώς και ότι, τα δεδομένα PNR μπορούν να χρησιμοποιούνται και να υποβάλλονται σε επεξεργασία για ''την ταυτοποίηση προσώπων που μπορούν να υποβληθούν σε αυστηρότερες ανακρίσεις ή εξετάσεις''.

Παρά τις αντιρρήσεις μεγάλης μερίδας Ευρωβουλευτών, η συμφωνία έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ προβλέπεται, σαφέστατα, σ' αυτήν ότι, θα μπορούν να συλλέγονται και να χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από τις αμερικάνικες υπηρεσίες, ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως η φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ή δεδομένα που αφορούν την υγεία και το σεξουαλικό προσανατολισμό προσώπου.

Τέτοια δεδομένα, αναφέρεται στη συμφωνία, θα πρέπει να διαγράφονται οριστικά, μέσα σ' ένα μήνα αλλά θα μπορούν να διατηρηθούν, για το χρονικό διάστημα που καθορίζεται από το αμερικάνικο δίκαιο, όταν κριθεί ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Η συμφωνία τέλος προβλέπει ότι, σε περίπτωση κατάχρησης, το πρόσωπο του οποίου τα προσωπικά δεδομένα έχουν υποστεί επεξεργασία και χρησιμοποιηθεί με τρόπο που δεν συνάδει με τη συμφωνία, μπορεί να ασκήσει προσφυγή, αλλά με βάση το αμερικάνικο δίκαιο και όχι το ευρωπαϊκό.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.