Αναποφάσιστοι οι Ιρλανδοί για τη νέα δημοσιονομική συνθήκη της ΕΕ

Αναποφάσιστοι είναι ακόμα οι Ιρλανδοί για τη νέα δημοσιονομική συνθήκη της ΕΕ, αφού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος  παραμένει ανοικτό.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιεί η εφημερίδα Irish Times πολλοί ψηφοφόροιδηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι, ενώ όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το δημοψήφισμα της 31ης Μαΐου αναμένεται να είναι και το μοναδικό που θα διενεργηθεί σε κράτος μέλος της ΕΕ για τη συνθήκη, η οποία έχει ως στόχο την ενδυνάμωση του ευρώ μέσω αυστηρότερης εποπτείας των δημόσιων οικονομικών.

Σε ερώτηση από την έρευνα της εφημερίδας κατά πόσο πιθανόν να υποστηρίξουν τη συνθήκη στο δημοψήφισμα, 30% των ψηφοφόρων απάντησε θετικά και 23% απάντησε αρνητικά.

Ωστόσο, το 39% των ερωτηθέντων δηλώνουν αναποφάσιστοι και μόλις 8% έχουν αποφασίσει να μην ψηφίσουν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν θα ψηφίσουν, τότε το αποτέλεσμα είναι υπέρ του ‘Ναι’ κατά 58%.

«Ομως το αποτέλεσμα θα βασιστεί στο πώς θα συμπεριφερθούν οι σημερινοί αναποφάσιστοι ψηφοφόροι», αναφέρεται. «Μια πραγματική ανησυχία για την Κυβέρνηση είναι ότι σε παρόμοιο στάδιο της εκστρατείας για το δημοψήφισμα που έγινε για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η πλευρά του ‘Ναι’ είχε πολύ μεγαλύτερο προβάδισμα, αλλά το εκλογικό σώμα εκείνο τον Ιούνιο απέρριψε τη συνθήκη με 53% έναντι 47%», γράφει ο πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Στίβεν Κόλινς.

«Ωστόσο, η πλευρά του ‘Ναι’ μπορεί να ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι η υποστήριξη του ‘Οχι’ έχει μειωθεί στο μισό από την τελευταία έρευνα της εφημερίδας τον Οκτώβριο, που έθεσε στον κόσμο το ερώτημα ποια θα ήταν η πιθανή τους ψήφος αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν σε μια συνθήκη που θα αντιμετωπίζει την δημοσιονομική κρίση», προσθέτει.

Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρούν ότι η Ιρλανδία θα χρειαστεί ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας, 58% των ερωτηθέντων απάντησαν θετικά, ενώ 24% απάντησαν αρνητικά. Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ Δευτέρας και Πέμπτης αυτή την εβδομάδα σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ψηφοφόρων από ολόκληρη τη χώρα.
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.