Θανατική ποινή ή αθώωση ζητά ο Μπράϊβικ

Ο ακροδεξιός τρομοκράτης χαρακτήρισε «θλιβερή» μια καταδικαστική ποινή σε 21 χρόνια κάθειρξη, όπως ορίζει ο νορβηγικός νόμος.
 
Αντίθετα, είπε ότι θεωρεί λογική την εσχάτη των ποινών για τις δολοφονίες 77 ανθρώπων στο Όσλο και το νησί Ουτόγια. Η δεύτερη «λογική» επιλογή είναι η αθώωσή του υποστήριξε.
 
Νωρίτερα αρνήθηκε να μιλήσει για τις επαφές του με άλλους ένοπλους εθνικιστές, οι οποίες φέρεται ότι οδήγησαν στη δημιουργία των Ναϊτών Ιπποτών, της μυστικιστικής οργάνωσης στην οποία λέει πως ανήκει.
 
Στο μανιφέστο του των 1.500 σελίδων που διένειμε την ημέρα των επιθέσεων, ο 33χρονος λέει πως είναι μέλος ενός δικτύου μαχητικών εθνικιστών, των Ναϊτών Ιπποτών, το οποίο ίδρυσε μαζί με άλλα τρία πρόσωπα το 2002 στο Λονδίνο. Η νορβηγική αστυνομία δεν έχει καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξη αυτού του δικτύου.
 
Σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου του Όσλο ο Μπράιβικ αρκέσθηκε να εξηγήσει πως ήρθε «παρεμπιπτόντως» σε επαφή στο Διαδίκτυο, το 2001, με ένα πρόσωπο στο εξωτερικό και η επαφή αυτή ήταν το έναυσμα για τη δημιουργία των Ναϊτών Ιπποτών.
 
Ο Μπράιβικ επιβεβαίωσε επίσης ότι μετέβη στη Λιβερία για να συναντήσει ένα Σέρβο εθνικιστή, αρνήθηκε όμως να κάνει γνωστό το όνομα του προσώπου αυτού και τους λόγους αυτής της συνάντησης, μιλώντας μόνο για μια διαδικασία επιλογής.
 
«Δεν επιθυμώ να παράσχω πληροφορίες που μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον συλλήψεις», δήλωσε.
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.