Ανησυχία ανωτάτων δικαστών της ΕΕ για την κατάσταση Τουρκία

Βαθιά ανησυχία για τις αναφορές σχετικά με την πρόσφατη απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους 2.700 μελών του δικαστικού σώματος και εισαγγελέων της Τουρκία, και τις διαταγές σύλληψης πολλών δικαστών και εισαγγελέων, εκφράζουν ανώτατοι δικαστές της ΕΕ.

Με ανακοίνωσή του, το Δίκτυο των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της ΕΕ ζητά σεβασμό του κανόνα δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ενώ αναφέρει ότι αριθμός των εμπλεκόμενων πολιτών και η ανακοίνωση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας για πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής, δημιουργεί επίσης σοβαρές ανησυχίες.

«Επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε ότι η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος δεν αποτελεί προνόμιο των δικαστών αλλά εγγύηση του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, η οποία επιτρέπει σε κάθε άτομο να έχει εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα, τη νομοθεσία και το κράτος» αναφέρεται.

Προστίθεται ότι το Δίκτυο εκλαμβάνει τα τρέχοντα γεγονότα και πιο συγκεκριμένα την απόλυση ή σύλληψη χιλιάδων δικαστών, ως συστημική απειλή για το κράτος δικαίου, καθώς και ως πλήγμα στην ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος στην Τουρκία η οποία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος, το Δίκτυο αναφέρει ότι συμμερίζεται την ανησυχία που εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης και κάνει έκκληση για εφαρμογή των υφιστάμενων μηχανισμών παρακολούθησης της τήρησης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών.

Το Δίκτυο των Προέδρων είναι οργανισμός που αποτελείται από τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα προΐσταται από την Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ιρλανδίας Susan Denham.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.