Σχέδιο δράσης για το προσφυγικό συμφώνησαν ΕΕ - Τουρκία

Ποια είναι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας. Δηλώσεις Τουσκ, Γιούνκερ και Νταβούτογλου. Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά.

Η ΕΕ και η Τουρκία κατέληξαν σε συμφωνία για την μετανάστευση και σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβουτογλου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας.

Ο κ. Τουσκ, μεταξύ άλλων, είπε ότι δεν περιμένουμε από κανέναν να φυλάξει τα σύνορά μας και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει από εμάς, ενώ γνωστοποίησε τη δημιουργία ταμείου για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ακόμα είπε ότι συμφωνήθηκε να αναζωογονηθεί η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας, τονίζοντας πάντως πως δεν ξαναγράφεται η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες, μεταξύ των οποίων και στους κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προσβλέπουμε στο 2016 ως χρονιά κλειδί για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στην οποία καταλήξαμε σήμερα, είπε.

Γιούνκερ:  Κοινές λύσεις σε ένα κοινό πρόβλημα

Κοινές λύσεις σε ένα κοινό πρόβλημα χρειάζονται Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβουτογλου, μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι είχε ήδη συμφωνηθεί ένα κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία και σήμερα υπήρξε συμφωνία για τα τεχνικά σημεία του σχεδίου.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ μίλησε για προπαρασκευαστικά βήματα για ξεπάγωμα κεφαλαίων στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας.

Νταβούτογλου: "Ιστορική ημέρα" και "ιστορική διαπραγμάτευση"

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου μίλησε για μια "ιστορική ημέρα" και "ιστορική διαπραγμάτευση", χαρακτηρίζοντας καρποφόρες τις διαπραγματεύσεις. 

Ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση διαβουλεύσεων δυο φορές ετησίως σε ότι αφορά τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και στη δημιουργία μηχανισμών υψηλού επιπέδου διαλόγου για την εμβάθυνση των σχέσεων των δυο πλευρών. Στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει το κεφάλαιο 17, είπε, και σύντομα θα ακολουθήσουν και τα άλλα κεφάλαια.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, τόνισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με κάθε χώρα ξεχωριστά και με την ΕΕ ως σύνολο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Σε ότι αφορά τα την ευρωπαϊκή βοήθεια, είπε πως τα 3 δις. ευρώ δεν θα τα πάρει η Τουρκία αλλά οι πρόσφυγες, τονίζοντας πως το γεωπολιτικό πρόβλημα η παράνομη μετανάστευση, χρειάζονται ένα κοινό σχέδιο δράσης.

Νωρίτερα


Τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες σήμερα, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας με θέμα την προσφυγική κρίση.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.