Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Ο πολίτης είναι γένος αρσενικού, η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η πρόοδος ωστόσο είναι γένος θηλυκού», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την επιλογή του για την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας  κατά την διάρκεια του διαγγέλματος του στις εφτά το απόγευμα σήμερα, Τετάρτη. Η πρόταση του αφορά την Πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικράτειας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Η επιλογή δεν ήταν εύκολη υπόθεση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος και την ίδια στιγμή ενσαρκώνει την ενότητα του έθνους , γι’ αυτό και «οφείλει να έχει αίσθηση καθήκοντος ώστε να υπηρετεί άξια του θεσμικό βάρος του αξιώματος του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, εξήγησε πως οι γνώσεις, το κύρος και η διεθνής εμπειρία αποτελούν απαραίτητα στοιχεία έτσι ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας « να μπορεί να συνδράμει δημιουργικά στην εσωτερική ζωή της χώρας αλλά και να την εκπροσωπεί με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση στο εξωτερικό».

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι, « Ο πολίτης είναι γένος αρσενικού, η Δημοκρατία, η Ελλάδα και η πρόοδος ωστόσο είναι γένος θηλυκού». Ενώ υποστήριξε ότι « είναι η ώρα να αποκτήσει η πατρίδα μας, μία άξια ελληνίδα στην κορυφή πολιτικής θέσης».

Σκιαγραφώντας την προσωπικότητα και της κ. Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός ανάφερε ότι διακρίνεται για την μετριοπάθεια της, την ευθυκρισία της αλλά και το ενδιαφέρον της για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, με τα οποία μάλιστα έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως. 

Η ελληνική κοινωνία χαρακτηρίζεται ακόμη από πολλές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και  καλό θα ήταν «να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Στις αρχές τις τρίτης  δεκαετίας του 21ου αιώνα η Ελληνίδα παίρνει τη θέση που της αξίζει», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη της πρότασης του στην ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου. «Όλοι θα αναλάβουμε την ευθύνη του αποτελέσματος», είπε χαρακτηριστικά ενώ ευχήθηκε από καρδιάς , το τελικό αποτέλεσμα να αποτυπώσει τη συναίνεση που επιθυμούν οι Έλληνες. 

Το βίντεο με το διάγγελμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας: Το βιογραφικό της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας:

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της
Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1978.

Το 1982 διορίσθηκε Εισηγητής στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το 1988 προήχθη στον βαθμό του Παρέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ΄ Τμήμα. Το 2000 προήχθη στον βαθμό του Συμβούλου και τοποθετήθηκε στο Ε’ Τμήμα. Στις 23 Οκτωβρίου 2015 προήχθη στον βαθμό του Αντιπροέδρου και τοποθετήθηκε στο Γ/ Τμήμα, ως αναπληρώτρια Πρόεδρος. Στις 17 Οκτωβρίου 2018 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου του Δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας (1989-1990), παρακολούθησε μαθήματα συνταγματικού και διοικητικού δικαίου μεταπτυχιακού επιπέδου στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, PARIS II.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ (1993-1995 και 2000-2001), Γενική Γραμματέας (1985-1986) και Αντιπρόεδρος (2006-2008). Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (1993-1995). Δίδαξε Δίκαιο Περιβάλλοντος στην Εθνική Σχολή Δικαστών (2005-2014). Ορίσθηκε μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Διαγωνισμού της σχολής αυτής και διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Σπουδών (2010-2013). Διετέλεσε Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβούλιο του Υπουργείου Εξωτερικών (2013-2015). Από τον Μάρτιο του 2015 είναι Πρόεδρος του επιστημονικού σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος».

Έχει συγγράψει άρθρα που αναφέρονται σε ζητήματα συνταγματικού δικαίου και δικαίου του περιβάλλοντος και έχει εισηγηθεί σχετικά θέματα σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.


ANT1 Newsroom

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.