“Ραντεβού” Τσίπρα- Ερντογάν στην Νέα Υόρκη

Στην ατζέντα οικονομία και προσφυγικό.

Η Οικονομία, το Προσφυγικό και οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο θα κυριαρχήσουν στις επαφές που θα έχει ο Πρωθυπουργός στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, όπου τον συνοδεύουν οι Νίκος Κοτζιάς, Νίκος Παππάς, Γιώργος Χουλιαράκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Κατά την πενθήμερη παρουσία του στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε απο το Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει δύο ομιλίες στον ΟΗΕ: στην Σύνοδο για την Ειρήνη «Νέλσον Μαντέλα» και στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε αυτές " ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις για τη διεθνή κοινότητα το επόμενο διάστημα, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη σημασία που έχει η προάσπιση των δημοκρατικών αξιών και του διεθνούς δικαίου, αλλά και τη σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια".

"Παράλληλα, θα τονίσει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τον στόχο που είχε αναδείξει κατά την ομιλία του, το 2015 στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: να γίνει από μέρος του προβλήματος στην αντιμετώπιση των επάλληλων διεθνών, ευρωπαϊκών και περιφερειακών προκλήσεων στην οικονομία, τη μετανάστευση και την περιφερειακή σταθερότητα, σε μια δύναμη που πρωταγωνιστεί στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις προκλήσεις", όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Στο πλαίσιο και των συναντήσεων και επαφών που θα έχει στο περιθώριο της Συνέλευσης, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αναδείξει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη:

  • την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προστασία των πιο ευάλωτων,
  • τις νομοθετικές παρεμβάσεις για διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα σε μια περίοδο που περιστέλλονται διεθνώς,
  • την προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με όρους ανθρωπισμού, ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που της αναλογεί όσον αφορά στις προσφυγικές ροές,
  • τις ελληνικές πρωτοβουλίες  για την εμπέδωση σχέσεων καλής γειτονίας και συνανάπτυξης με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με την Τουρκία,
  • τις προτάσεις της χώρας μας για αντιμετώπιση των σύγχρονων διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων

AP - υποψήφιος - ΓΓ - ΟΗΕ - Πορτογάλος - Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ΓΓ ΟΗΕ Γκουτέρρες με τον οποίο θα συνομιλήσει για τις εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, το προσφυγικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ιδιαίτερης σημασίας ειναι η συνάντηση του με τον Τούρκο Πρόεδρο με τον οποίο θα συνομιλήσει, κυρίως, για τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στο Αιγαίο, το Κυπριακό, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. 

Στο επίκεντρο η Οικονομία

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, έχει και έντονο ενδιαφέρον αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας. Όπως έλεγαν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, "σε μια περίοδο που η Ελλάδα σταθεροποιεί την οικονομία της,  βρίσκει το βηματισμό της εκτός των μνημονίων, έχοντας μάλιστα και μία ουσιαστική ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και βιώσιμα δημόσια οικονομικά και συνεχίζει την ατζέντα των ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε πολλούς σημαντικούς τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης".

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός "θα έχει σειρά επαφών με τα κορυφαία τραπεζικά ιδρύματα των ΗΠΑ, κατά τις οποίες θα παρουσιαστούν τα δεδομένα και η ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας,  καθώς και οι δυνατότητες που υπάρχουν πλέον για σταθερή και απρόσκοπτη πρόσβαση της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές χρήματος".

Είναι επίσης δεδομένο ό,τι "στις επαφές του Πρωθυπουργού, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί και στον τομέα των επενδύσεων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη ΔΕΘ στην οποία η τιμώμενη χώρα ήταν οι ΗΠΑ και συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία της 83ης έκθεσης, με πολυπληθή παρουσία αμερικανικών εταιριών αλλά και κρατικών αξιωματούχων. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έμπρακτα όσον αφορά τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αναδείχθηκε και από την παρουσία του Υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ στη ΔΕΘ". 


ANT1 Newsroom

ΘΩΜΑΣ

24/09/2018>10:11

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ. ΠΡΩΤΟΝ ΤΟ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ, ΧΕΙΡΑΨΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΟ ΠΟΝΗΡΟ ΜΕΙΔΙΑΜΑ, ΟΧΙ ΧΑΜΟΓΕΛΟ, ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΚΑΙ Η ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΑΓΓΑΡΕΙΑ Ή ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. ΕΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΟΤΙ ΟΠΟΤΕ ΣΥΝΑΝΤΙΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΤΙ ΧΑΝΕΙ. ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ, ΕΙΤΕ ΥΠΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Π.Χ. ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ..ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΞΑΝΘΗΣ, ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥΦΤΗΔΩΝ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΛΠ....ΑΡΑ ΚΑΝΕΝΑ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΧΑΝΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝΕ ΟΙ ΑΓΓΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ, ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΡΦΕΤΟ ΤΟΥ ΔΕΟΧΝΕΙ ΠΟΣΟ ΞΕΦΤΙΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.