Επιστημονική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά της Αττικής: Προκάλεσε τον όλεθρο σε 90 λεπτά

Αναπόφευκτος ο όλεθρος και η καταστροφή από την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, λέει ο καθηγητής του καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. Μίλησε στον ΑΝΤ1 για την έρευνα του Πανεπιστημίου που αφορά στα αίτια της φονικής πυρκαγιάς.

 Αποκαλυπτική και άκρως καταθλιπτική, για τα αίτια που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία, είναι η έρευνα των φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τον καθηγητή και πρόεδρο του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιου Λέκκα.

Η έρευνα καταλήγει σε δέκα συμπεράσματα και αφορά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τον άναρχο πολεοδομικό σχεδιασμό, αλλά και κυρίως τα ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κύριος Λέκκας μιλώντας στον ΑΝΤ1, στην περιοχή έπνεαν ισχυροί δυτικοί άνεμοι με ταχύτητα 90 χιλιόμετρα την ώρα.

«Το πρώτο συμπέρασμα, είναι ότι η φωτιά από την στιγμή που εκδηλώθηκε μέχρι τη στιγμή που έφθασε στα παράλια, είχε ένα χρόνο της τάξης της μιάμιση ώρας και διένυσε μια απόσταση 8 χιλιόμετρα.» εξηγεί.

Δεύτερο καθοριστικό σημείο, σύμφωνα με την έρευνα, που οδήγησε την μικρή αρχικά εστία φωτιάς στην γιγάντωση και την ταχύτατη επέκταση της, αποτέλεσε το γεγονός ότι η φωτιά δεν ανακόπηκε στην Λεωφόρο Μαραθώνος, η οποία θεωρείται ως αντιπυρική ζώνη.

«Εκεί ουσιαστικά η Λεωφόρος Μαραθώνος δεν λειτούργησε ως αντιπυρική ζώνη, δεδομένου ότι υπήρχε συγκεντρωμένη μεγάλη καύσιμη ύλη η οποία κατευθύνθηκε με μεγάλη ταχύτητα στο Μάτι.»

Επίσης, στην μεγάλη φονική πυρκαγιά καταγράφονται και μια σειρά άλλοι λόγοι, όπως ο άναρχος πολεοδομικός σχεδιασμός που αποτέλεσε παγίδα για τους κατοίκους, οι οποίοι, σε συνδυασμό, με την κυκλοφοριακή συμφόρηση λόγω πανικού και την δυσχερή πρόσβαση προς την παραλία, εγκλωβίστηκαν, με αποτέλεσμα τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων.

Ωστόσο, παρά τις συνθήκες αυτές, ο όλεθρος και η τεραστίων διαστάσεων εθνική τραγωδία, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ή έστω να περιοριστούν οι διαστάσεις του. Όπως επισημαίνει ο κύριος Λέκκας, απουσίαζαν όμως, τα πέντε βασικά προληπτικά μέτρα.

«Δεν υπήρχε ανάλυση κινδύνου στην περιοχή. Δηλαδή να ξέρουμε από πού κινδυνεύουμε, από πού έρχεται ο κίνδυνος. Δεν υπήρχαν φαινόμενα επαρκή, ώστε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν υπήρχαν επιχειρησιακά σχέδια και βέβαια, δεν είχε γίνει καμία, μα καμία εκπαίδευση, τόσο των αρμόδιων φορέων και των χειριστών της εκκένωσης.»

Ειδικά, χωρίς αυτά τα πέντε αυτά προληπτικά μέτρα, κατέληξε, ήταν μοιραίο και αναπόφευκτο, το κακό που έγινε.


Κυριάκος Κυριακίδης

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.