Πρωταθλητές στην απαισιοδοξία Έλληνες και Ισπανοί

 

Οι Έλληνες και οι Ισπανοί εμφανίζονται να ανησυχούν περισσότερο από τους άλλους λαούς της Ευρώπης για το μέλλον τους, ενώ οι Γερμανοί, αν και δηλώνουν σχετικά αισιόδοξοι, ανησυχούν για τις συνθήκες ζωής που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της Boston Consulting Group που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στην ιστοσελίδα του περιοδικού «Der Spiegel».

Το κλίμα στην Ευρώπη περιγράφεται ως απαισιόδοξο, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι πολίτες δεν πιστεύουν πλέον ότι η κρίση θα τελειώσει σύντομα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας, το διογκούμενο χρέος και τη συνεχιζόμενη ύφεση.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι Έλληνες βλέπουν το μέλλον τους ζοφερό, αν και στο ερώτημα σχετικά με την ανασφάλεια για την εργασία τους, τους ξεπερνούν οι Ισπανοί. Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν, πάντως, στο ζήτημα του χρέους. Οι κυβερνήσεις φέρουν το μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κρίση, όπως δήλωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ερωτηθέντων, το οποίο στην Ελλάδα φθάνει μάλιστα στο απόλυτο 100%. 

Οι Γερμανοί εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι, όταν ερωτώνται για τα παιδιά τους: Μόνο το 13% πιστεύει ότι θα ζήσουν καλύτερα από τους ίδιους, αυτό όμως οφείλεται, κυρίως, στο γεγονός ότι θεωρούν αρκετά καλή τη σημερινή τους κατάσταση. Ποσοστό άνω του 50% θεωρεί ότι η ευρωκρίση θα τους πλήξει προσωπικά ή, αμέσως μετά, τα παιδιά τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι Κινέζοι, σε ποσοστό 80%, θεωρούν ότι η επόμενη γενιά θα έχει μια καλύτερη ζωή. 

Σε ό,τι αφορά την αποταμιευτική συμπεριφορά των πολιτών, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι Ευρωπαίοι βάζουν στην άκρη περισσότερα χρήματα - οι Ιταλοί, οι Ισπανοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί, κυρίως - από φόβο για την επόμενη ύφεση, ενώ οι Γερμανοί αποταμιεύουν χρήματα κυρίως για την οικογένεια και για μεγαλύτερες αγορές.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.