Ανησυχίες Κομισίον για την μεταναστευτική πίεση

Η κατάσταση στο μεταναστευτικό παραμένει εύθραυστη προειδοποιεί σήμερα η Κομισιόν λόγω της συνεχιζόμενης μεταναστευτικής πίεσης, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατα αυξημένες αφίξεις κατά μήκος των ανατολικών και δυτικών μεσογειακών διαδρομών, απαιτώντας από την ΕΕ στο σύνολό της να δείξει την απαραίτητη επαγρύπνηση και ετοιμότητα να ανταποκριθεί σε οποιεσδήποτε εποχιακές αιχμές ή μετατοπίσεις της πίεσης, μεταξύ άλλων από τη μία διαδρομή στην άλλη.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της σημερινής έκθεσης της Κομισιόν για το μεταναστευτικό, η οποία ζητά άμεσα τον εξοπλισμό της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής, αλλά και τη βελτίωση των επιστροφών, την ενίσχυση της επανεγκατάστασης και καλύτερη προστασία των μεταναστών κατά μήκος των διαδρομών.

Ωστόσο η έκθεση τονίζει ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρή ανησυχία, με έντονες πιέσεις στα νησιά και αργούς ρυθμούς των διαδικασιών ασύλου που παρεμποδίζουν την επιστροφή στην Τουρκία.

Η Κομισιόν, ως εκ τούτου κάλεσε την Ελλάδα να βελτιώσει τις συνθήκες στα νησιά με την υποστήριξη της ΕΕ, με επείγουσα επιτάχυνση του ρυθμού ελέγχου αιτήσεων και ζητά από τις ελληνικές αρχές να οριστικοποιήσουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αυξημένες αφίξεις.  

Η έκθεση σημειώνει δε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να αυξηθεί η επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα διαμονής στην ΕΕ, καθώς μόνο το 36,6% των εντολών επιστροφής το 2017 πραγματοποιήθηκε στην πραγματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Συνόρων και Ακτοφυλακής βοήθησε να οργανωθούν 111 επιχειρήσεις επιστροφής το 2018, αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν πολύ μεγαλύτερη χρήση της ενισχυμένης εντολής του Οργανισμού σχετικά με τις επιστροφές.

Σημαντική πρόοδος σημειώνεται όσον αφορά τη βελτίωση της συνεργασίας για την επιστροφή με τις χώρες προέλευσης, με πολλές πρακτικές ρυθμίσεις που ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους μήνες και συνεχίζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.