Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει για να είναι ευοίωνο το μέλλον των πολιτών της

Το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά και να προλάβουμε την εκδήλωση μιας νέας στην Ευρώπη, τόνισε ο Τσίπρας από την Ρώμη.


Μόνο αν αλλάξει η Ευρώπη, μπορεί να έχει ένα ευοίωνο μέλλον για τους πολίτες της, αλλά δεν φτάνει μόνον αυτό, πρέπει να μην επαναλάβουμε και τα λάθη μας, επισήμανε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε την ανάγκη τολμηρών αλλαγών, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 7 ευρωμεσογειακών χωρών, στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου τους στη Ρώμη.

Το 2018 μπορεί να είναι έτος ορόσημο για το τέλος της κρίσης στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε πως "το θέμα δεν είναι μόνο να βγούμε από την κρίση, αλλά να προλάβουμε και την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρώπη".


Όπως τόνισε στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός, "Είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της Ευρωζώνης πάνω σε άξονες περισσότερης δημοκρατίας και περισσότερης κοινωνικής συνοχής".

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και παρατήρησε. "Η κρίση τελειώνει εκεί όπου πρωτοεμφανίστηκε, στο Νότο. Και ιδιαίτερα τελειώνει και εκεί όπου πρωτοξεκίνησε με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο

Σήμερα πρέπει να μιλάμε και για την Ευρώπη και για το κοινό μας μέλλον όχι με τη γλώσσα της κρίσης, αλλά με τη γλώσσα των κοινών αρχών και αξιών. Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της ενότητας, γιατί αν κάτι λείπει σήμερα από την Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εφαρμογή τους. Αν κάτι λείπει είναι οι κοινοί κανόνες για την αλληλεγγύη και για τη σύγκλιση, κοινωνική και οικονομική.

Καμία νομισματική ένωση άλλωστε δεν μπορεί να πορευθεί για πολύ χωρίς κανόνες σύγκλισης  με μόνιμες μεγάλες αποκλίσεις  στο εσωτερικό της και με αντίθετες  πορείες.

Σήμερα συζητήσαμε επίσης – πώς θα μπορούσε άλλωστε αυτό να λείπει από την κουβέντα μας – για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Άλλωστε, οι ροές έρχονται από τα σύνορα της ΕΕ και εμείς είμαστε χώρες που βρισκόμαστε στα σύνορα, νότια και ανατολικά. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο αυτό δεν δοκιμάζεται μόνο η δυνατότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί μια παγκόσμια πρόκληση, αλλά δοκιμάζεται και η ίδια η συνοχή της ΕΕ.

Οι χώρες του Νότου λοιπόν οφείλουμε να αγωνιστούμε, να εργασθούμε για την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Με γνώμονα την αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων, αλλά και την αλληλεγγύη. Κυρίως ως προς τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες ροές.

Τέλος, συζητήσαμε για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, εξελίξεις στις οποίες η ΕΕ οφείλει να δώσει το στίγμα της υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της ασφάλειας και της επίλυσης κρίσεων σε όλα τα σημαντικά μέτωπα που ανοίγονται, ειδικά στην περιοχή μας, ειδικά στην Μεσόγειο.

Από πλευράς μας υπογραμμίσαμε ειδικότερα την σημασία δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, τόσο εγώ όσο και ο Νίκος [Αναστασιάδης], αλλά και την ανάγκη η θάλασσα του Αιγαίου, να είναι μία θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Άλλωστε ολοένα και περισσότερο στο Αιγαίο βασίζεται και η ευρωπαϊκή ασφάλεια και βεβαίως χρειάζεται να είναι και μία περιοχή ειρήνης και συνεργασίας χωρίς απειλές, όπου το Διεθνές Δίκαιο θα γίνεται σεβαστό από όλους τους γείτονες μας".

ANT1 Newsroom

ΘΩΜΑΣ

11/01/2018>09:32

ΑΝ ΕΝΝΟΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ, ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝΕ ΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ, ΣΑΝ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.