Ύστατος γύρος διαβουλεύεσων στην Ελλάδα

Τον ύστατο γύρο διαβουλεύσεων, με στόχο την άρση του αδιεξόδου και της ακυβερνησίας, και την αποφυγή επαναληπτικών εκλογών, άρχισε στις επτά και μισή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Στη σύσκεψη προσήλθαν οι ηγέτες Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμούσε να πάρει μέρος καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχουν κοινά σημεία συζήτησης.
 

 Νωρίτερα:

Οι διαβουλεύσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχηματισμό κυβέρνησης θα συνεχισθούν σήμερα στις 19.30.

Ο κ. Παπούλιας θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Παπούλιας δε θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν πρόκειται να παραστεί στη συνάντηση ως έκφραση έντονης δυσφορίας καθώς --όπως ανέφεραν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ--, από πουθενά δεν προκύπτει σύγκληση θέσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις τα πρακτικά από τις συναντήσεις θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Προεδρίας.

 

Χθες: 

Ενα ακόμα πολιτικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Ακαρπος υπήρξε ο πρώτος γύρος των συσκέψεων του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς κατήγγειλαν άρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμμετέχει ή να δώσει ψήφο ανοχής σε μία κυβέρνηση που ενδεχομένως να σχηματιστεί, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «ζητούν συνενοχή» την οποία δεν μπορεί να δώσει.

Ο Κάρολος Παπούλιας είδε ακολούθως χωριστά τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων.

Νωρίτερα σήμερα.

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των αρχηγών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης, στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι κάλπες της 6ης Μαΐου δεν έδωσαν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπούλιας είπε ότι ο ίδιος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το απόγευμα ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος συναντήσεων του κ. Παπούλια με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στη Βουλή.  

Μετά τη λήξη της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών που εξασφάλισαν τα μεγαλύτερα ποσοστά στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς είπε χαρακτηριστικά:

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για να δημιουργία κυβέρνησης με τη συνεργασία όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το δέχεται, ούτε δέχεται να δώσει την ανοχή του. Δεν ξέρω που το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία του προς τους υποψηφίους του κόμματος του στις εκλογές ανέφερε ότι ο ίδιος μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διατηρεί κάποια «περιορισμένη αλλά υπαρκτή αισιοδοξία», δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι «είμαστε έτοιμοι για εκλογές».
 

Για συμφωνία των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση, διετούς διάρκειας η οποία θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, μίλησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δε χρειάζονται το ΣΥΡΙΖΑ για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς αυτή την έχουν εξασφαλίσει, αλλά εκβιάζουν για τη συμμετοχή του προκειμένου να γίνει συνένοχος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωση του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έκαναν δύο χρόνια τώρα, να εκβιάζουν και να τρομοκρατούν. Λαός όμως που τόσο σκληρά δοκιμάζεται δεν μπορεί πια να εκβιάζεται»

Νωρίτερα:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της ελληνικής Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, στο πλαίσιο της διερεύνησης δυνατότητας για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πρώτος προσήλθε στο προεδρικό μέγαρο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ακολούθησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς.

"Ο Ελληνικός λαός δεν μας έστειλε μόνο ένα μήνυμα, μας έδωσε μία εντολή συνεργασίας όλων μας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αν. Σαμαράς, μπαίνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο και πρόσθεσε: "να αλλάξουμε πολιτική και να μείνουμε στο ευρώ. Μας έδωσε εντολή συνεργασίας για βιώσιμη κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Μας έδωσε εντολή για δημιουργία κυβέρνησης που θα είναι απολύτως βιώσιμη πέρα και πάνω από πρόσωπα".

Νωρίτερα:

Υστατη προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά την αποτυχία και της τρίτης διευρευνητικής εντολής.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο κύριος Παπούλιας συναντάται με τους ηγέτες των τριών μεγαλυτέρων κομμάτων, Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη συνεχεία, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των μικρότερων κομμάτων που εξασφάλισαν την είσοδο τους στη Βουλή, περιλαμβανομένης της Χρυσής Αυγής. 

Χθες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Πασόκ Ευάγγελος Βενιζέλος επέστρεψε την εντολή στον πρόεδρο Παπούλια.

Ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε ότι Νέα Δημοκρατία, Πασόκ και Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων με διετή εντολή και όρο την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ωστόσο, πρόσθεσε, προϋπόθεση είναι η συμμετοχή και του Σύριζα στην Κυβέρνηση και προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εστιασθούν οι προσπάθειες.

Η δήλωση του κυρίου Βενιζέλου έχει ψήγματα αισιοδοξίας, σχολίασε ο πρόεδρος Παπούλιας, εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσει να συμβάλει ώστε να υπάρξει κυβέρνηση.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.