Επέστρεψε την εντολή ο Βενιζέλος

Χωρίς σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε και ο τρίτος και τελευταίος κύκλος των διερευνητικών επαφών, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο να επιστρέφει σήμερα την τελευταία διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Την ελπίδα ότι θα συμβάλει στο να υπάρξει κυβέρνηση, εξέφρασε ο Προεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος το γραφείο του τον Ευ. Βενιζέλο: "Βλέπω ψήγματα αισιοδοξίας, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα, έχουμε τη Δευτέρα ΕΚΟΦΙΝ και Eurogroup και την άλλη εβδομάδα σύνοδο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ".

Ο κ. Βενιζέλος είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι "Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν στον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με διετή εντολή, με όριο παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και δραστική βελτίωση του μνημονίου". Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε, πως όρος και προϋπόθεση είναι να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, θέματα που έθεσε στον κ. Τσίπρα και στα οποία "δεν έχω λάβει απάντηση και εκεί νομίζω ότι πρέπει να εστιάσετε".

Αύριο το μεσημέρι στις 12, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αρχικά, με τους τρεις αρχηγούς που έλαβαν τις διερευνητικές εντολές, δηλαδή τον πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά, τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Παπούλιας θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Π. Καμένο, πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την ΓΓ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, τον ΓΓ της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο και τον πρόερο της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη.

Σημειώνεται πως την πρόταση του Φώτη Κουβέλη για οικουμενικό σχήμα στήριζαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, θέτοντας ταυτόχρονα και οι τρεις ως προαπαιτούμενο να συμμετάσχει οπωσδήποτε στο κυβερνητικό σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχθηκε από τους πολίτες δεύτερη δύναμη.

Το νέο "Όχι" του Αλέξη Τσίπρα, έχει σαν αποτέλεσμα να μην καρποφορήσει ούτε η τρίτη εντολή κι έτσι η σκυτάλη θα περάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα κάνει την τελευταία προσπάθεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση, η οποία θα έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι "από τις συζητήσεις που είχα αυτές τις δύο μέρες προκύπτει σύμπτωση επί της αρχής γύρω από την πρόταση να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση με ορίζοντα διετίας και όρο τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.
 

Η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο σχήμα αυτό είναι προϋπόθεση που απορρέει από τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η εκλογική άνοδος ενός κόμματος συνεπάγεται και μεγαλύτερη ευθύνη".

 

 
 Χθες.

Ακαρπες απέβησαν οι διερευνητικές επαφές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, στο πλαίσιο της τρίτης εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου. 

Μετά την άρνηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή στον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια αύριο στη 1 το μεσημέρι, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε ότι αύριο θα επιστρέψει την εντολή, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι «αλαζονείες και μικροκομματικοί υπολογισμοί με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές δεν ανταποκρίνονται στην κρισιμότητα των στιγμών».

Ο κ. Βενιζέλος επιστρέφει αύριο στη 1 το μεσημέρι τη διερευνητική εντολή, στον Κ. Παπούλια και ξεκινά ο γύρος των διαβουλεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο οποίος αν δεν τελεσφορήσει η Ελλάδα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές.

Στο τραπέζι παραμένει πάντως η πρόταση Κουβέλη για οικουμενικό σχήμα. Την εν λόγω πρόταση της ΔΗΜΑΡ στηρίζουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, θέτοντας ταυτόχρονα και οι τρεις, ως προαπαιτούμενο να συμμετάσχει οπωσδήποτε στο κυβερνητικό σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ, που αναδείχθηκε από τους πολίτες δεύτερη δύναμη.

Ο Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο εκτάκτως σήμερα τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ νωρίτερα το πρωί είχαν συνάντηση οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έχει πάρει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όπως προέκυψε αμέσως μετά, ο κ. Σαμαράς βλέπει θετικά την πρόταση Κουβέλη, για τη συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην Κ.Ο της ΝΔ, περιέγραψε μία πρόταση για κυβέρνηση των τριών κομμάτων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ με ψήφο ανοχής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προειδοποίησε ότι είναι έτοιμος και για εκλογές.

Ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας μόνο με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Προειδοποίησε, ωστόσο, τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εάν δεν υπάρξει διαφοροποίηση στις θέσεις του, θα πάμε σε εκλογές.

Εν τω μεταξύ, τις παραιτήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε και έλαβε από τα μέλη του οργάνου κατά τη συνεδρίασή του, ο πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος το μεσημέρι του Σαββάτου θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την πορεία της προσπάθειας που κατέβαλε για τον σχηματισμό κυβέρνησης, κατόπιν της διερευνητικής εντολής που έλαβε.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στις 19.00 σήμερα το απόγευμα με τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC χαρακτήρισε καταστροφική μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και διαβεβαίωσε ότι "θα κάνει τα πάντα" για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.

Άλλωστε, άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για την αποτίμηση του αποτελέσματος της 6ης Μαΐου, που παρουσίασε ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha. Στην εκτίμηση ψήφου, σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, το 27,7% των ερωτηθέντων θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, το 20,3% ΝΔ, το 12,6% ΠΑΣΟΚ, το 10,2% Ανεξάρτητους Έλληνες, το 7% ΚΚΕ, το 5,7% Χρυσή Αυγή, το 4,9% ΔΗΜΑΡ, το 2,3% ΛΑΟΣ, το 1,8% Δημιουργία Ξανά, το 1,7% Οικολόγους- Πράσινους, το 1,5% Δημοκρατική Συμμαχία και το 1,3% Δράση.

Την πρόθεσή τους να μη συναντηθούν με τον κ. Βενιζέλο γνωστοποίησαν ο Πάνος Καμμένος και η Αλέκα Παπαρήγα. «Φοβούνται και οι τρεις. Ο Κουβέλης τρέμει και δεν αναλαμβάνει ευθύνη, ο Βενιζέλος δε μπορεί και ο Σαμαράς επίσης φοβάται» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Μίμης Ανδρουλάκης στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, αναφορικά με το ενδεχόμενο κυβέρνησης που θα συγκροτείται από τις δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο το βράδυ της Δευτέρας στις 20.30 στο Πεδίον του Άρεως, με ομιλήτρια την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Την ανάγκη να οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, στις οποίες θα πάρει μέρος, εξέφρασε ο Μίκης Θεοδωράκης. «Σε αυτές τις εκλογές θα πάρω μέρος, αλλά με ποιον τρόπο και με ποιους, θα το ανακοινώσω. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή» είπε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. «Ο λαός δεν έδωσε εντολή για κυβέρνηση. Είπε ένα καθαρό "όχι" σε αυτούς που κυβέρνησαν και μισό "ναι" στους άλλους. Πρέπει να πάμε ξανά σε εκλογές για να ξεκαθαρίσει το "ναι"», τόνισε.

Για στροφή 180 μοιρών κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα μέσω του ραδιοφώνου του ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι ενώ αρχικά ζητούσε καταγγελία του μνημονίου, στη χθεσινή επιστολή του προς τους Ευρωπαίους κάνει λόγο για επαναδιαπραγμάτευση. Με σκωπτικό ύφος ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζει τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο ως αστέρες της πολιτικής που θα πήγαιναν στην Ευρώπη, θα κατήγγειλαν το Μνημόνιο και θα παραμέναμε στην Ευρωζώνη.

Όνειρο θερινής νυκτός χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε οικουμενική κυβέρνηση. Δεν θα προσφέρει τίποτα στον τόπο, υπογράμμισε, ενώ  χαρακτήρισε κοροϊδία τα περί σταδιακής απαγκίστρωσης από το μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε,  επανασχεδιάζει μια νέα πορεία για τη χώρα και εκτίμησε ότι οι  επόμενες εκλογές θα δώσουν τη λύση.
 


 

 Νωρίτερα:

Σχεδόν είκοσι λεπτά κράτησε η συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αντώνη Σαμαρά η οποία έγινε σε καλό κλίμα. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις.

Πρόταση για τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης κατέθεσε ο Φώτης Κουβέλης στον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο της συνάντησή τους χθες το απόγευμα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς προτείνει η θητεία της εν λόγω οικουμενικής κυβέρνησης να λήξει στις ευρωεκλογές του 2014, να απαρτίζεται από πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, χωρίς προϋπόθεση να λάβει ο ίδιος κάποιο αξίωμα, και να εργαστεί, ώστε να επέλθει η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο και να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Ως καλό οιωνό χαιρέτισε την πρόταση Κουβέλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σήμερα στις 10.00 το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο επικεφαλής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε ότι δεν προτίθεται να προσέλθει στη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο. Εκκρεμεί ο ορισμός του ραντεβού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ανεπισήμως, όμως, στελέχη του κόμματος δεν απορρίπτουν την πρόταση του Φώτη Κουβέλη, υπενθυμίζοντας πως κινείται στο πλαίσιο που έχει θέσει και ο Αντώνης Σαμαράς για την ανάγκη να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να υπάρξει τροποποίηση των όρων του μνημονίου. Θεωρούν, όμως, πολύ δύσκολο το να δεχθεί ο κ. Τσίπρας να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο σχήμα, καθώς εκτιμούν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινείται ήδη με γνώμονα τη νέα προσφυγή στις κάλπες.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.