Ειδικοί για θέματα ασύλου στα ελληνικά νησιά

Την αποστολή ειδικών για θέματα ασύλου στα ελληνικά νησιά τον ερχόμενο Μάιο ανήγγειλε με χτεσινό του tweet ο υφυπουργός για θέματα Μετανάστευσης Teo Francken σύμφωνα με την De Morgen.

«Το Βέλγιο θέλει να στείλει  εκ νέου ειδικούς για θέματα ασύλου στα ελληνικά νησιά» αναφέρει η εφημερίδα και  σημειώνει ειδικότερα ότι ο Βέλγος υφυπουργός ανέφερε συγκεκριμένα ότι «εάν δεν προκύψουν απρόβλεπτα εμπόδια, θα στείλουμε ειδικούς για θέματα ασύλου στην Λέσβο και την Χίο». 

Επισημαίνεται πως ο Francken  είχε αποφασίσει πέρυσι το Φθινόπωρο να μην στείλει άλλους ειδικούς στην Ελλάδα επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, ενώ υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο παρέμεναν στα ελληνικά νησιά 4 Βέλγοι ειδικοί. Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ειδικοί για θέματα ασύλου από τα κράτη μέλη βοηθούν τις ελληνικές αρχές να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα ασύλου των χιλιάδων προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά.


Την ίδια ώρα ο Ιωάννης Μουζάλας σύμφωνα με την Agence Europe λέει πως "η κατάσταση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά".

Το δημοσίευμα αναφέρεται στη χθεσινή ανταλλαγή απόψεων στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιω. Μουζάλα, με θέμα «Το ζήτημα των προσφύγων/μεταναστών στην Ελλάδα: Τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικά σενάρια», η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της παρουσίασης των εκθέσεων των αρμόδιων εισηγητών επί της πρότασης της Κομισιόν   με θέμα τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
 
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας έχει βελτιωθεί σημαντικά, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και στα νησιά, όπου παραμείνουν μόνο 9.000 άτομα σε σύγκριση με 14.000 το Σεπτέμβριο 2016. Αναφέρει επίσης ότι ο ίδιος επέκρινε τα κράτη μέλη που δεν έχουν εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους, ιδίως όσον αφορά τη μετεγκατάσταση και την παροχή προσωπικού προς την Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και τόνισε το βάρος που οι ελλείψεις αυτές συνεπάγονται για την Ελλάδα.
 
Ο Υπουργός υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησής του, σημειώνει περαιτέρω η αρθρογράφος, αναφέροντας ότι παρά τον τεράστιο αριθμό αφίξεων το 2015, «η Ελλάδα διαχειρίστηκε την κατάσταση, δεν υπήρξε καμία καταστροφή, δεν υπήρξε κάποια επιδημία», ενώ επέδειξε αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες, μολονότι στα νησιά παρατηρήθηκαν αντιδράσεις «λαϊκισμού». Ο ίδιος εξέφρασε τη λύπη του για ορισμένα «εξαιρετικά ρατσιστικά» αντανακλαστικά με «δημάρχους που δεν ήθελαν να φιλοξενήσουν» πρόσφυγες / μετανάστες και «ξενοδόχους που αρνήθηκαν» να ανοίξουν τις πόρτες τους.
 
Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει 50.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν ζει σε σκηνές, τα παιδιά εμβολιάστηκαν, αρχίζουν να πηγαίνουν σχολείο». Όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους, 1.400 θέσεις δημιουργήθηκαν μέσα σε οκτώ μήνες. Αν και η κατάσταση παραμένει πιο δύσκολη στα νησιά, ο ίδιος ευχαρίστησε την ΕΕ για τη βοήθειά της προς τη χώρα, χωρίς την οποία «η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει», αλλά τόνισε ότι η ευρωπαϊκή συνδρομή πάντα έρχεται πολύ αργά και συχνά είναι ελλιπής.
 
Ενώ η Ελλάδα έχει κατηγορηθεί για καθυστερήσεις στην επιστροφή παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία στο πλαίσιο της δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, ο Υπουργός τόνισε ότι η διαδικασία θα είχε επιταχυνθεί αν τα κράτη μέλη είχαν ενισχύσει το EASO με το προσωπικό που είχαν υποσχεθεί. Υποστήριξε επίσης ότι, αν η Ελλάδα κατηγορείται για καθυστερήσεις στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, είναι γιατί τηρεί σχολαστικά την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου.
 
Όσον αφορά τη δήλωση ΕΕ -Τουρκίας, η οποία παραμένει αμφιλεγόμενη σχεδόν ένα χρόνο μετά την έναρξη ισχύος της, ο Υπουργός ανέφερε ότι σίγουρα δεν αποτελεί «ιδανική» λύση – μολονότι έδωσε μια πραγματική «ανάσα» στην Ελλάδα.

ΚΥΠΕ

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.