Βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ζητά η Λαγκάρντ

     Βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις και προσήλωση στο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την Ελλάδα, σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραχώρησε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Η κ. Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι το ΔΝΤ δεν είναι αρεστό στους πολίτες, αλλά εμφανίζεται πεπεισμένη για την ορθότητα της πολιτικής που εφαρμόζει. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ισπανία θα βρεθεί στο επίκεντρο νέας ευρωκρίσης, η επικεφαλής του Ταμείου παραπέμπει στο «οπλοστάσιο σημαντικών μέτρων», που ελήφθησαν από τους Ευρωπαίους, «από την ενίσχυση των κανόνων στο δημοσιονομικό σύμφωνο και την επιμονή στις σκληρές προσπάθειες λιτότητας της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, μέχρι την ενίσχυση του τείχους  προστασίας».

Η κ. Λαγκάρντ υπερασπίζεται το ΔΝΤ απέναντι στις ανησυχίες, ακόμη και από κύκλους του διευθυντηρίου του, ότι το ίδιο το Ταμείο, με το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του, με το σκεπτικό ότι μπαίνει σε μεγάλους κινδύνους. «Δεν είμαστε αρεστοί στους πολίτες», δηλώνει η ίδια, με αφορμή τους ελέγχους, τέσσερις φορές το χρόνο, εκ μέρους του ΔΝΤ, για το κατά πόσο η Ελλάδα πληροί τους όρους του δανειακού προγράμματος. 

 «Οι τακτικοί έλεγχοι, πάντως, του πρώτου προγράμματος, δεν εμπόδισαν καθυστερήσεις της κυβέρνησης των Αθηνών σ' ότι αφορά την εκπλήρωση των μεταρρυθμιστικών προϋποθέσεων», επισημαίνει ο δημοσιογράφος, για να απαντήσει η κ. Λαγκάρντ, χρησιμοποιώντας φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Μόνο οι ανόητοι δεν αλλάζουν ποτέ την άποψή τους» και να προσθέσει: «Δεν πρόκειται περί αλλαγής πολιτικής. Είναι ένα μεγαλύτερο, συνολικότερο πρόγραμμα. Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτοχρόνως αναμένουμε να διατηρήσει και να συνεχίσει το πρόγραμμα της δημοσιονομικής της σταθεροποίησης». 

Ερωτηθείσα, ωστόσο, γιατί το ΔΝΤ δεν έδωσε ήδη, από το πρώτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, μεγαλύτερη βάση στις μεταρρυθμίσεις και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου δεν αναγνωρίζει ευθύνη: «Τότε δεν ήμουν εδώ. Δεν το γνωρίζω», δηλώνει.
 
 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.