Στο κελί που φιλοξένησε τον Εφραίμ ο Τσοχατζόπουλος (photos&videos)

Στο κελί που φιλοξένησε τον ηγούμενο Εφραίμ, στις φυλακές Κορυδαλλού, βρίσκεται κρατούμενος, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, το πρώτο πολιτικό πρόσωπο, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου για πολλά χρόνια και κατέληξε στις φυλακές για υπόθεση διαφθοράς.

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε μετά την απολογία του για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών τού πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης. Επίσης, στον Κορυδαλλό οδηγήθηκαν και οι συγκατηγορούμενοι του, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και Νίκος Ζήγρας, ενώ από τη Μεγάλη Παρασκευή βρίσκεται στις φυλακές και ο Αστέριος Οικονομίδης.

Την Πέμπτη αναμένεται να απολογηθούν ακόμη 10 κατηγορούμενοι στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων η κόρη και η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι δεν αποκλείεται να φθάσουν και τους 20.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δρατηριότητα σχετικά με τις εξωχώριες εταιρείες στις οποίες ήταν αφανής ιδιοκτήτης και τις μίζες από τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR-M1 και των υποβρυχίων.

Απολογούμενος, ο πρώην υπουργός απέδωσε σε σύμπτωση την εμπλοκή είτε συγγενικού του προσώπου είτε της λογίστριάς του στις offshore εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την μεταφορά στην Ελλάδα μεγάλων χρηματικών ποσών. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος φέρεται να αρνήθηκε στην απολογία του ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των επίμαχων εταιριών, όπως θεωρούν οι εισαγγελείς στο πόρισμα που συνέταξαν για την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως υπουργός Άμυνας και για την προμήθεια των υποβρυχίων φέρεται να υποστήριξε ότι ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ η συγκεκριμένη προμήθεια για το Πολεμικό Ναυτικό.

Η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, απολογήθηκε και κρίθηκε προφυλακιστέα. Η κατηγορουμένη, σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων, «κατά το χρονικό διάστημα από 3.5.2000 μέχρι 30.4.2007 ως εκπρόσωπος της TORCASO και εκπρόσωπος των εταιρειών BLUE BELL από το 1998 έως το 2005 και NOBILIS από το 2004 έως το 2010, μέσω των οποίων μεταφέρθηκε από την αλλοδαπή στην Ελλάδα και μετατράπηκε σε ακίνητα ή οδηγήθηκε στην αφάνεια μέρος της παράνομης περιουσίας του πρώην υπουργού, διεκπεραίωνε τις φορολογικές συναλλαγές και λοιπές υποχρεώσεις των ανωτέρω εταιρειών».

Προφυλακιστέος κρίθηκε επίσης ο Νικόλαος Ζήγρας, εξάδελφος του πρώην υπουργού και δικαιούχος offshore εταιρίας που έχει εμπλακεί στην αγοραπωλησία του ακινήτου στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο οποίος δεν απάντησε σε καμία ερώτηση που του υπεβλήθη και επιφυλάχθηκε να δώσει εξηγήσεις στο μέλλον.

Παράλληλα, στις φυλακές οδηγήθηκε και ο Γιώργος Σαχπατζίδης, επιχειρηματίας που εμπλέκεται από το 2007 έως το 2010 στις μεταβιβάσεις στη Μονή Βατοπαιδίου τριών μεγάλης επιφανείας ακινήτων επί της Κηφισίας και ενός κτιρίου στην Κυψέλη, ο οποίος κρίθηκε επίσης προφυλακιστέος μετά την απολογία του, την Τρίτη.
 
Χθες:  

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, με καθυστέρηση μερικών ωρών, καθώς ο πρώην υπουργός, επέμενε να μην αναχωρήσει από την Γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής, εάν δεν αποχωρήσουν όλες οι τηλεοπτικές κάμερες, για να μην τον καταγράψουν με χειροπέδες. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, οδηγήθηκε στο ίδιο κελί, όπου κρατήθηκε, ο Γέροντας Εφραίμ.

 Νωρίτερα:

Την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού, πέρασε πριν λίγη ώρα, ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά τη χθεσινή του πολύωρη απολογία στον ανακριτή.

Ο πρώην υπουργός οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής με συμβατικό αυτοκίνητο της ασφάλειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα οδηγηθεί στην 6η πτέρυγα των φυλακών.

 

Προφυλακιστέα κρίθηκε μετά την απολογία της η λογίστρια του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, για την υπόθεση της νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών του πρώην υπουργού από εξοπλιστικά προγράμματα.

Ενώπιον του ανακριτή απολογείται τώρα ο ξάδερφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας.

 

Για την ίδια υπόθεση έχει παραδοθεί στις αρχές, καθώς εις βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, και ο Αστέριος Οικονομίδης, βασικός μέτοχος κατασκευαστικής εταιρείας που ανακαίνισε το ακίνητο στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και πούλησε ακίνητο στο Κολωνάκι στην Αρετή Τσοχατζοπούλου. 

Nωρίτερα: 

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την πολύωρη απολογία του ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος απολογήθηκε από τις 12:00 το μεσημέρι και δέχθηκε ερωτήσεις από τον ανακριτή βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρνείται την κατηγορία επικαλούμενος απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τις προμήθειες των όπλων, ενώ φέρεται να δηλώνει επιφύλαξη ως προς την υπερασπιστική του γραμμή για τους TOR-M1, υπόθεση της οποίας η δικογραφία είναι ογκωδέστατη.

Ο Α. Τσοχατζόπουλος αναμένεται να κρατηθεί σήμερα στη ΓΑΔΑ καθώς οι φυλακές παραμένουν κλειστές λόγω αργίας και να οδηγηθεί το πρωί σε σωφρονιστικό κατάστημα.

To ρεπορτάζ των συναδέλφων στον ΑΝΤ1 Ελλάδος: ΚΛΙΚ  ΕΔΩ

Δείτε επίσης: 

 

Νωρίτερα:  

Ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή οδηγήθηκε ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, για να απολογηθεί για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που απαγγέλθηκε σε βάρος του μετά το πέρας πολύμηνης έρευνας της Εισαγγελίας για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Η απολογία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι καθώς νωρίτερα οι συνήγοροι του, έθεσαν σειρά νομικών ζητημάτων για την κατηγορία που του αποδίδεται και το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε εις βάρος του.

Ο πρώην υπουργός κατέθεσε ολιγοσέλιδος υπόμνημα ενώ θα απαντήσει και στις ερωτήσεις του ανακριτή

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατηγορούμενος αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται , υποστηρίζει ότι η προμήθεια των υποβρυχίων αποφασίστηκε από το ΚΥΣΕΑ και ζητά μάλιστα να κληθούν ως μάρτυρες τα μέλη του.

Όσον αφορά την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων ΤΟR M1 σύμφωνα με πληροφορίες από τους συνηγόρους του θα επιφυλαχθεί να λογοδοτήσει σε άλλη χρονική στιγμή επικαλούμενος την ογκωδέστατη δικογραφία.

Κατά το πόρισμα των δύο Εισαγγελέων που διενήργησαν προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, με αφορμή το ακίνητο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πρώην υπουργός φέρεται:

Το χρονικό διάστημα από Μάιο 1998 ως τις 7/6/2001 να απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, χρήματα τα οποία αποτελούν προϊόν παθητικής δωροδοκίας του ίδιου σχετικά με τις συμβάσεις προμήθειας των οπλικών συστημάτων TOR M1.

Την 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρίας η γερμανική εταιρία  FERROSTAAL.

Τα χρήματα αυτά, κατά το εισαγγελικό πόρισμα, μέσω πολύπλοκων διαδρομών, «μπήκαν» στην χώρα ως κεφάλαια off shore εταιριών και εμφανίζονται να επενδύονται σε ακίνητα. 

Η νομική ομάδα του πρώην υπουργού αμφισβητεί την κατηγορία με το σκεπτικό ότι το αδίκημα της δωροδοκίας είναι παραγεγραμμένο. Ωστόσο αντίστοιχο θέμα που έθεσε ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης κρίθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών το οποίο αποφάνθηκε ότι ανεξάρτητα αν έχει εξαλειφθεί το αξιόποινο για το βασικό αδίκημα, της παθητικής δωροδοκίας, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι αδίκημα διαρκές.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.