Χειριστής/Χειρίστρια Ροής (Continuity Operators)

Δείτε τις κενές θέσεις εργασίας πατώντας τον σύνδεσμο πιο πάνω.

Άρχισε στο Φανάρι η «έψησις» του Αγίου Μύρου (video)

 

Η προπαρασκευή, «έψησις», του Αγίου Μύρου άρχισε στο Φανάρι, με εντυπωσιακή τελετή κατά την οποία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος οδηγήθηκε εν πομπή στα ειδικά κουβούκλια, στον περίβολο του Πατριαρχικού Οίκου. Εκεί αφού τέλεσε αγιασμό των εγκαταστάσεων, έβαλε φωτιά στους λέβητες που θα ψήσουν το  Μύρο.

Μητροπολίτες της  Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και επίσκοποι από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες που έχουν συρρεύσει στο Φανάρι για τον καθαγιασμό, θα εναλλάσσονται στο αναλόγιο για να διαβάζουν ευχές, καθ' όλη τη διάρκεια της εψήσεως. Οι «μυρεψοί», οι εντεταλμένοι για την «έψηση»,   ελέγχουν τη σύνθεση και την πυκνότητά του, αναδεύοντας τους λέβητες.

Το Άγιο Μύρο, παρασκευάζεται  από αρωματικά φυτά, δρόγες (φυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες) και αιθέρια έλαια. Τα συστατικά αυτά με διάφορες παραλλαγές και προσθήκες, περιγράφονται σε ειδικούς καταλόγους από τον 8ο αιώνα μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα και περιλαμβάνουν: έλαιο, οίνο,  κιννάμωμο (κανέλλα), ίριδα, μαστίχη Χίου, αγγελική, σάψιχο (μαντζουράνα), μύρα, μυροβάλανο, ζιγγίβερη (πιπερόριζα), νάρδο και φύλλα ινδικού.

Κατά τη διάρκεια της «έψησης» αρχιερείς και ιερείς οι οποίοι εναλλάσσονται σε τακτά χρονικά διαστήματα διαβάζουν αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο. Η διαδικασία αυτή διαρκεί μέχρι την Μ. Τετάρτη, οπότε το Μύρο μεταγγίζεται σε μεγάλους αργυρούς αμφορείς, μικρά αργυρά και αλαβάστρινα δοχεία, που μεταφέρονται στο πατριαρχικό παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέου.

Από εκεί, τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί με λιτανεία μεταφέρονται στον πατριαρχικό ναό, από 24 ιερείς που κρατούν τους 12 αμφορείς, από περίπου 35 αρχιερείς που κρατούν αργυρά και αλαβάστρινα δοχεία και τον Πατριάρχη που κρατεί αργυρό δοχείο. Στη διάρκεια της θείας λειτουργίας, προεξάρχοντος του Πατριάρχη, γίνεται ο καθαγιασμός του Μύρου που παρασκευάσθηκε. Οι αμφορείς και τα υπόλοιπα δοχεία τοποθετούνται γύρω και επάνω στην Αγία Τράπεζα. Στο τέλος της λειτουργίας πάλι με πομπή, μεταφέρονται τα δοχεία στο Μυροφυλάκιο του Πατριαρχείου.

Ο καθαγιασμός του Μύρου που γίνεται περίπου κάθε δέκα χρόνια, είναι γεγονός ιδιαίτερης σημασίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία και γίνεται πάντα κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Άγιο Μύρο χρησιμοποιείται στην ορθόδοξη εκκλησία στη βάπτιση και συμβολίζει τη μετάδοση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος στους νεοφώτιστους ορθόδοξους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα καθαγιάσει για τρίτη φορά κατά την πατριαρχία του νέα ποσότητα Αγίου Μύρου.  Μύρο παρασκευάσθηκε στο Φανάρι, στη διάρκεια του 20ου αιώνα, εννέα φορές και ήδη μία φορά κατά την διάρκεια του 21ου.

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.