Δεκαεπτά οι "μνηστήρες" για την ιδιωτικοποίηση του φυσικού αερίου

Εληξε χθες στις επτά  το απόγευμα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εξαγορά του ομίλου ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ενδιαφέρον εκδήλωσαν 17 επενδυτές από 12 χώρες, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το Ταμείο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει αν προτίθεται να πωλήσει το σύνολο των υπηρεσιών αερίου στην Ελλάδα, δηλαδή και τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου, όπου ούτως ή άλλως το Δημόσιο θα διατηρήσει τον έλεγχο του 34%) ή αν θα πουλήσει τις υπηρεσίες χωριστά. Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατατέθηκαν αφορούν όλους τους ενδεχόμενους συνδυασμούς: εξαγορά μόνο της ΔΕΠΑ, ή μόνο του ΔΕΣΦΑ ή και των δύο.
Μεταξύ των εταιρειών που εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους συγκαταλέγονται εταιρείες από Ιαπωνία, Ρωσία, Ισραήλ, Ιταλία, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν αλλά και Ελλάδα. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς συμμετέχουν, ήδη, σε σχέδια διαμετακόμισης φυσικού αερίου δια μέσου της Ελλάδας προς την ΕΕ, γεγονός που αυτομάτως σημαίνει ότι αν τελικά επιλεγούν για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, αυτό θα επηρεάσει την πορεία και των υπόλοιπων επενδύσεών τους.

Οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα εξεταστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ εντός των επομένων ημερών και όσες πληρούν τα κριτήρια και τις απαραίτητες προϋποθέσεις, κατά την άποψη του Συμβουλίου, θα κληθούν να παρουσιάσουν τις ενδεικτικές προσφορές τους, αφού πρώτα υπογράψουν το σχετικό Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας και λάβουν το Ενημερωτικό Δελτίο.

«Το μέγεθος και η ποιότητα του ενδιαφέροντος αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, η οποία εισέρχεται πραγματικά σε μια νέα φάση οικονομικών εξελίξεων, καθώς και επιβράβευση των προσπαθειών του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.

Εκτός από το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ (65%), προς πώληση προσφέρεται και το 35% που ελέγχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

 

 


 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.