Αποφυλακίστηκε ο Γέροντας Εφραίμ

 

 Παραμονές Χριστουγέννων οδηγήθηκε στις φυλακές ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Γέροντας Εφραίμ, και λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα αποφυλακίζεται. Βγαίνει αύριο το μεσημέρι, με χρηματική εγγύηση τριακοσίων χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από την Ελλάδα. Στο Άγιον Όρος, τον περιμένουν στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον Ακάθιστο Ύμνο. 


 

Ύστερα από τρείς μήνες κράτησης στις Φυλακές Κορυδαλλού, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, επιστρέφει αύριο στο Άγιο Όρος.

Το Δικαστικό Συμβούλιο αποδέχτηκε το δεύτερο κατά σειρά αίτημα που υπέβαλε ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης, θέτοντας ωστόσο αυστηρότατους περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, ο ηγούμενος Βατοπεδίου υποχρεούται να καταβάλει ως εγγυοδοσία τριακόσιες χιλιάδες ευρώ και να εμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα.

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε κριθεί προφυλακιστέος με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων της Μονής με το ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με τον στενό του συνεργάτη Αθω Κοιρανίδη, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου θα τύχει θερμής υποδοχής από την κοινότητα του Αγίου Όρους.

Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, αναφέρει επίσης ότι στον ηγούμενο Εφραίμ απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα και από τη Μονή Βατοπεδίου. Η διαδικασία αποφυλάκισης του, αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι, οπόταν μέχρι το απόγευμα ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την χερσόνησο του Αθω.

Την πρόταση για αποφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ με χρηματική εγγύηση και περιοριστικούς όρους, υπέβαλε στο Συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μαντζούνης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μετά την απολογία του Αρχιμανδρίτη, είχε ταχθεί υπέρ της αποφυλάκισής του.

 Νωρίτερα: 

Αποφυλακίζεται ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, κατηγορούμενος στην υπόθεση των λεγόμενων ''ιερών ανταλλαγών'' μεταξύ της Μονής και του Δημοσίου, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. 

Οι εφέτες κάνουν δεκτή την αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με όρους, που υπέβαλε ενώπιον του Συμβουλίου ο κατηγορούμενος αρχιμανδρίτης και διατάσσουν την αποφυλάκιση του με την επιβολή περιοριστικών όρων. 

Βάσει του βουλεύματος, ο ηγούμενος Εφραίμ βγαίνει από τη φυλακή με την καταβολή χρηματικής εγγύησης 300 χιλιάδων ευρώ, ενώ του επιβάλλονται επιπλέον οι περιοριστικοί όροι της υποχρέωσης εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε Αστυνομικό Τμήμα και απαγόρευσης εξόδου από τη Μονή και από τη χώρα. 

Ανάλογη πρόταση είχε υποβάλει προς το Συμβούλιο και ο εισαγγελέας Εφετών Π. Μαντζούνης, ο οποίος εισηγήθηκε να παραμείνει ελεύθερος ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης και περιοριστικών όρων. 

Ο εισαγγελέας τήρησε ουσιαστικά την ίδια θέση με αυτήν που εξέφρασε από την αρχή, μετά την απολογία του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, η οποία ήταν αντίθετη με αυτήν της ανακρίτριας Ειρήνης Καλού που έκρινε ότι ο αγιορείτης πρέπει να προφυλακιστεί. 

Σύμφωνα με την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Ματζούνης στο Συμβούλιο Εφετών, ο ηγούμενος Εφραίμ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200 χιλιάδων και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα. 

Μετά την προφυλάκιση του τον περασμένο Δεκέμβριο, σε κελί των φυλακών Κορυδαλλού που του παραχωρήθηκε αποκλειστικά, ο αρχιμανδρίτης είχε ζητήσει την αποφυλάκιση του από την ανακρίτρια της υπόθεσης, η οποία παρά την αντίθετη εισαγγελική γνώμη, είχε απορρίψει την προσφυγή. 

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.