Τρίγωνο ενέργειας στη ΝΑ Μεσόγειο

Τις βάσεις για τη δημιουργία ενός τρίτου ενεργειακού δρόμου τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, βάζει το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Ισραήλ, παρουσία και του Κύπριου ομολόγου τους, στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist με αντικείμενο τις επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να υπογράψει διμερή συμφωνία συνεργασίας με τον Ισραηλινό υπουργό Υποδομών Ούζι Λάνταου για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα της διαχείρισης υδάτων.
 
Το μνημόνιο αφορά τόσο τη δυνατότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ των χωρών, αλλά, κυρίως, την αξιοποίηση και μεταφορά των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που ανακαλύπτονται στην περιοχή και τα δυνητικά κοιτάσματα της Ελλάδας.
 
Κατά την ομιλία του στο συνέδριο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η γεωστρατηγική συζήτηση έχει αλλάξει και πως σύντομα θα μιλάμε και για τρίτο διάδρομο μεταφοράς φυσικου αερίου προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας, με βάση τα κοιτάσματα Ισραήλ και Κύπρου, αλλά και αυτά που αναμένονται να εντοπιστούν στην Ελλάδα.
 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι η συγκυρία στη ΝΑ Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς η στρατηγική συζήτηση γίνεται με νέα δεδομένα. «Δεν μιλάμε πλέον μόνο για το ρωσικό η το αζέρικο φυσικό αέριο αλλά στους επόμενους μήνες ή χρόνια θα μιλάμε για τον τρίτο διάδρομο με βάση τα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στο Ισραήλ και την Κύπρο και, ελπίζουμε, και στη χώρα μας».
  
Ν. Συλικιώτης: «Στρατηγική συνεργασία»
 
Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεόκλης Συλικιώτης τόνισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν τα πολιτικά εχέγγυα για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον οκτώ χρόνια για την κατασκευή των υποδομών προκειμένου να αρχίσουν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι τα αποτελέσματα της Κυπριακής πολιτικής στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων έρχονται μετά από συστηματική εργασία τριών διαδοχικών κυβερνήσεων.
 
Ο υπουργός Εμπορίου ανέφερε ότι μετά τις ανακαλύψεις στο οικόπεδο «12», αναμένονται πολύ καλές προοπτικές στις θαλάσσιες περιοχές που θα παραχωρηθούν για έρευνα στο πλαίσιο του νέου γύρου παραχωρήσεων για τον οποίο αναμένονται προσφορές στις 11 Μαΐου, για τον οποίο διαπιστώνεται σημαντικό ενδιαφέρον.
 
Ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος της Κυπριακής κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί η Κύπρος σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο και έκανε λόγο για «στρατηγική συνεργασία των τριών χωρών στη δημιουργία υποδομών και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις χώρες μας».
 
Ούζι Λαντάου: «Άγκυρα σταθερότητας»

 
Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τα κοιτάσματα στην Κύπρο, ενώ και στην Ελλάδα υπάρχει ελκυστικό δυναμικό για υδρογονάνθρακες, υπογράμμισε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Ενέργειας του Ισραήλ Ούζι Λαντάου.
 
Ο κ. Λάνταου τόνισε ότι τα ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν ως προς την εξαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, είναι αν το αέριο θα κατευθυνθεί προς την Ασία ή την Ευρώπη, αν θα εξαχθεί σε μορφή LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) ή μέσω αγωγού μέσω Κύπρου και Ελλάδας προς την Ευρώπη.
 
«Όλα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση και θα υπάρξουν προτάσεις» είπε ο Ισραηλινός υπουργός. Τόνισε πάντως ότι η διοχέτευση του αερίου προς την Ευρώπη είναι η πιο φυσιολογική επιλογή.
 
Σε πρώτη φάση, το αέριο που έχει ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ θα χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή και βιομηχανική χρήση, ενώ ο κ. Λάνταου δήλωσε ανοιχτός σε εξαγωγή αερίου προς την Παλαιστίνη και την Ιορδανία κάτι που, όπως είπε θα ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία και την εδραίωση της ειρήνης.
 
Σημείωσε ακόμη ότι έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο με υποβρύχιο καλώδιο, ενώ γίνονται μελέτες και για τη διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα μέσω Κρήτης. «Ο άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και ενδεχομένως και άλλων χωρών, θα μπορέσει να παράσχει μια άγκυρα σταθερότητας», είπε.

Α. Νεοφύτου : Το φυσικό αέριο ανοίγει νέες προοπτικές για Κύπρο και Ελλάδα

Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να καταστούν η Νορβηγία της ανατολικής Μεσογείου και να αποφευχθεί να γίνουν η Νιγηρία της Ευρώπης, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ομιλία του στο Συνέδριο του Economist, στην Αθήνα.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «η πρόσφατη ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, σε συνδυασμό με παλαιότερες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην οικονομική ζώνη του Ισραήλ, άλλαξαν για πάντα το γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και ανοίγουν νέες προοπτικές για την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, τις οποίες θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε». 

Σημείωσε ότι «η Κύπρος, που μέχρι τώρα στηριζόταν στη εισαγωγή καυσίμου ντίζελ για ηλεκτροπαραγωγή, έχει πλέον την ευκαιρία να μεταπηδήσει στο φυσικό αέριο, που είναι και φτηνότερο και λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο». 

Ανέφερε, επίσης, ότι «το επόμενο βήμα για την Κύπρο μπορεί να περιλαμβάνει ή και να επικεντρωθεί στην εξερεύνηση για πετρέλαιο σε γειτονικά τεμάχια. Η Κύπρος πρέπει σίγουρα να προσπαθήσει να φτάσει στα όρια των εκτιμήσεων του U.S. Geological Survey για ύπαρξη 3.7 δισ. βαρελιών πετρελαίου». 

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι «η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει να προσφέρουν πλήρη διαφάνεια και πρόσβαση, ώστε να προσελκύσουν αξιόπιστες προσφορές από εταιρείες με τα κατάλληλα προσόντα που απαιτούνται για την μεγάλης κλίμακας και απαιτητική εργασία της εκμετάλλευσης υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη». 

Σημείωσε ότι «η κυκλοφορία χρήματος πρέπει να ελεγχθεί ώστε να κρατηθούν οι τιμές χαμηλά. Πρέπει να επιτευχθεί πολλαπλασιασμός της οικονομικής δραστηριότητας μέσω της συμμετοχής τοπικών επιχειρήσεων (όπως γίνεται τώρα στο Ισραήλ) και να δημιουργηθούν πραγματικές θέσεις εργασίας μέσω επανεπενδύσεων». 

«Μια νέα εποχή ξημερώνει για την Κύπρο και την Ελλάδα. Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου πρόκειται για μια νέα μεγάλη ευκαιρία για τις χώρες μας. Η εξαργύρωσή της θα εξαρτηθεί όμως από τις δικές μας πολιτικές που θα ακολουθήσουμε», κατέληξε. 

Επαφές με τον ειδικό απεσταλμένου του αμερικανικού ΥΠΕΞ

Στο περιθώριο συνεδρίου του Economist, οι τριες υπουργοί θα έχουν συνομιλίες μεταξύ τους, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει η παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, με τον οποίο θα έχει συνεργασία ο κ. Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών Noble Energy και Delek, οι οποίες πραγματοποιούν τις έρευνες για το φυσικό αέριο.

 

το δικό σας σχόλιο

* Υποχρεωτικά πεδία

Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της. Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.